Podravski kraj bogat je foklornim vrijednostima i domaćim specijalitetima. Međutim, stanovnici Podravine tvrde da nisu hvalisavi, pa se za njih rijetko čuje. Kako bismo tu nepravdu nepravdu ispravili, Podravinu je posjetila rubrika Dnevnik u vašem selu.

Galerija Dnevnik u vašem selu: Podravina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +0 Dnevnik u vašem selu: Podravina (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Gordana Horvat, predsjednica Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec, rekla je da Europska unija "stvarno puno financira" događanja vezana uz kulturu, ali je dodala da je još uvijek potrebna "logistička potpora" lokalnih vlasti.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon svadbe u Podravini zaražen dio uzvanika: Nitko nije provjeravao potvrde, svi su pili iz iste čaše? Policija, ilustracija Strava u Podravini: Čak 28 godina držao ga kao roba, silio na težak rad i zlostavljao

S druge strane, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić smatra da građani moraju biti glasniji sa svojim zahtjevima.

"Nismo glasni kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, gdje građani sve što imaju daju na sva zvona. Ovaj kraj je stvarno bogat, ne samo zbog gospodarstva, nego i zbog velike baštine", rekao je Jakšić.

Dio te baštine su i podravski mudlini, koji bi uskoro mogli dobiti status nematerijalne baštine.

"Sa svim prikupljenim materijalnim dokazima, video materijalima, i svjedočanstvima najstarijih osoba Peteranca, ja mislim da ćemo dobiti status nematerijalne baštine i tada bi mudlini postala prva hrvatska zaštićena tjestenina", rekao je Ivan Derdić, koordinator zaštite mudlina.

Marija Kovačić iz Udruge žena Hrvatska ruža Jagnjedovec rekla je da mladi rijetko sudjeluju u tradicionalnim aktivnostima.

"Oni se jako malo uključuju, ne zanima ih to. Svi se izvlače na to da nemaju vremena, da nemaju volje", rekla je Kovačić.

Nedostatak volje i vremena može se primjetiti i u obližnjoj pilani, u kojoj nedostaje radne snage.

"Na dan ispilimo oko 15 kubika. Dolaze nam ljudi iz Pakraca, Lipika, Bjelovara", rekao je Zvonko Kovačić, strojar pilane Jagnjedovec.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju