Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Otkrili gdje leži novac: Selo koje sliči gradu pronašlo način kako brendirati i zaštititi - najdulju ulicu u Hrvatskoj

Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Selo s najduljom ulicom u zemlji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/5 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu ovog je puta vodi vas u Strizivojnu, selo s dvije i pol tisuće stanovnika koje svojim sadržajima više sliči gradu. Mještani Strizivojne gotovo da nemaju razloga putovati u obližnje Đakovo jer im je sve nadohvat ruke i to u samo jednoj ulici.

Od ulaza u selo, duž 7.3 kilometra, sve do kućnog broja 622, Ulica braće Radić najduža je ulica u zemlji u kojoj živi ili radi gotovo cijela Strizivojna.

Pročitajte i ovo Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost

U toj se ulici nalazi i općina, Dom zdravlja, škola, uskoro i vrtić. Uz brojne obrte ovdje posluju i dvije tvrtke. ''U ovom trenutku možemo slobodno reći da u Strizivojni ima oko 700 radnih mjesta'', kazao je načelnik općine Strizivojna Josip Jakobović.

Selo ima i kozmetički salon te fitness. Živi se i od poljoprivrede. Mladi stočar Luka Glavačević u ekološkom uzgoju drži konje i slavonsko-srijemske podolce. Nedavno je osnovao obitelj, a plan mu je ostati. ''Planovi su nam proširiti malo više goveda, konje. Pa smo pisali neki turizam danas sutra imati'', govori Luka.

Njeguje se i baština. Gotovo svaka kuća ima narodnu nošnju.

Strizivojna ima više od 10 udruga i 20-ak manifestacija. KUD Šokadija, sa svojih 80 članova, proputovao je Europu. ''Prošli smo do sad skoro sve zemlje u okolici. Njemačka, Poljska, Italija, Švicarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Grčka'', govori predsjednica KUD-a Šokadija Ivana Andrić Glavačević.

Zaštitili i brendirali svoju ulicu

Najduža ulica domaćin je i noćne utrke. ''To se održava 30.8. ove godine, petak. I planiramo to proširiti i na vikend iz razloga što ćemo onim natjecateljima koji plate kotizaciju osigurati popuste na smještajne kapacitete u Đakovu i Đakovštini i besplatne ulaze na određena mjesta'', rekao je načelnik Jakobović.

Strizivojna se može pohvaliti i velikim brojem goveda. Naime, u Ulici braće Radić nalazi se čak oko 1000 različitih grla, uglavnom bikova. Njih uzgaja i vlasnik OPG-a Nikola Degmečić koji smatra da Strizivojna i život na selu imaju sigurnu budućnost, a s time se, kaže Degmečić, slaže i njegova kći koja studira ekonomiju i kaže kako ne razumije mlade koji odluče napustiti zemlju poput Hrvatske.

U Općini su shvatili gdje im leži novac, pa su svoju ulicu odlučili zaštititi i brendirati, a mlade, od kojih ipak netko i napusti selo, što je više moguće zadržati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene