Rubrika Dnevnik u vašem selu posjetila je Općinu Klana, koja nema problema ni s nezaposlenošću ni s demografskom situacijom. Međutim, probleme joj stvara visok indeks razvijenosti, zbog koje se ne može prijaviti na mnoge projekte Europske unije i povlačiti novac iz EU fondova.

Galerija


Poduzetnici Općine Klana polako u život vraćaju zapušteni vojni objekt. Svoju tvornicu među prvima je preselio Dejan Vučak.

Vezani članci Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk Rokica Ferar iz Tribunja (Foto: Dnevnik.hr) Malo misto za velike stvari: Prijestolnica magaraca i ribara ima jednu od najjačih flota na Jadranu

"Naša firma zapošljava oko 18 ljudi. Neki ljudi su, otkako se firma preselila u Klanu, došli zajedno s nama, ali smo i zaposlili tri do četiri osobe iz mjesta", rekao je.

I dok stolice koje oni proizvode odlaze u cijelu Europu, u njihovu tvornicu koja zapošljava oko 400 ljudi, radna snaga dovozi čak iz Ukrajine.

"Trenutno imamo potrebe za 50-ak radnika, od pomoćnih radnika pa do onih deficitarnih, koje cijelo vrijeme tražimo: dobre stolare i tapetare", rekla je direktorica financija Mira Kulušić.

Osim za sirovinu, priroda se ovdje koristi i za zaradu. Naime, Općina Klana nalazi se na planinskom dijelu između Riječkog primorja, Gorskog kotara i uz samu granicu sa Slovenijom. Najveći dio teritorija prekrivaju šume i baš se zato tu razvio lovni turizam.

U ovom kraju nama problema ni s mladima. Osnovna škola broji 136, a vrtić 50-ak djece. Na raspolaganju im je i multimedijalni centar.

"Mogu sudjelovati u kreativnim radionicama, imaju na raspolaganju društvene igre, mogu učiti svirati. Iako, najviše vole biti u informatičkom kutku", rekla je voditeljica centra Ivana Marinčić.

Unatoč ulaganju u demografske mjere, u potpunom razvoju ih koči visok indeks razvijenosti.

"Nažalost, iako smo mi počeli s povlačenjem sredstava iz EU fondova, mi se zbog svrstavnja u indesku ne možemo prijaviti na jako puno natječaja", rekla je Željka Šarčević Grgić, načelnica općine Klana.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr