Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li Rijeka spremna za promjene?

Istraživanje Nove TV: Obersnela čeka tijesna borba za gradonačelnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Splita, Zagreba i Osijeka, Dnevnik Nove TV istražuje za koga bi Riječani glasovali da su danas izbori, smatraju li da je došlo vrijeme za promjene na čelu grada i kako bi ocijenili rad trenutnog gradonačelnika Vojka Obersnela.

 

PRVI KRUG – OBERSNEL U PREDNOSTI

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi

Da danas izlaze na izbore, 32,7 posto riječkih birača bi u prvom krugu svoj glas dalo Vojku Obersnelu. Prati ga kandidat nezavisne liste Rijeka budućnosti Hrvoje Burić sa 16,8 posto, a na trećem mjestu je HDZ-ov kandidat Kristijan Staničić s 10,7 posto potpore.

Kandidatu Akcije mladih i Živog zida, Andreju Briščiku, potporu bi dalo 8,6 posto birača, dok bi Danka Švorinića, kandidata Liste za Rijeku, podržalo 7,4 posto birača. Nezavisni kandidat Marinko Koljanin osvojio bi 5,7 posto potpore, a HNS-ov kandidat Juraj Bukša 5,1 posto. Kandidat Građana za Rijeku, Goran Šišak, osvaja 1,3 posto potpore, a Miroslav Živaković, nezavisni kandidat, 1,2 posto potpore birača. Ostali kandidati osvajaju ukupno 1,6 posto, a neodlučnih birača je 9 posto.

NEIZVJESNOST U DRUGOM KRUGU – TIJESNA BORBA KANDIDATA
 

Iako vodi u prvom krugu, za Obersnela bi bitka u drugom krugu bila prilično neizvjesna i u okvirima statističke pogreške. Prema trenutačnoj situaciji, svi kandidati koji uspiju doći u drugi krug imaju šansu za pobjedu.

Tako Vojko Obersnel, ako mu protukandidat bude HDZ-ov kandidat, osvaja 46,2 posto podrške birača, dok Kristijan Staničić osvaja 41,1 posto potpore. Na izbore ne bi izašlo 2 posto birača, a neodlučnih je 10,7 posto.

Tijesna borba bila bi i između Vojska Obersnela i bivšeg HDZ-ovca, sada neovisnog kandidata Hrvoja Burića. Obersnel bi osvojio 45,9 posto podrške birača, a Burić 45,2 posto. Uz ove kandidate u drugom krugu, na izbore ne bi izašlo 2,7 posto birača, a njih 6,2 posto ne zna ili ne može odlučiti za koga bi glasovalo.

BITKA ZA GRADSKO VIJEĆE RIJEKE
 

Trenutačno, najveću podršku birača ima lista SDP-IDS-PGS-HSU-Laburisti-SDSS i to 37,3 posto. Na drugom je mjestu nezavisna lista Rijeka budućnosti s 13,1 posto, a u stopu je prati HDZ koji je na trećem mjestu s 13 posto podrške birača. Akcija mladih i Živi zid osvajaju 9,2 posto podrške birača što ih je smjestilo na četvrto mjesto, dok peto drži Lista za Rijeku sa 7,1 posto potpore. Svoj glas MOSTU dalo bi 4,1 posto birača, HNS-u 3,5 posto, a nezavisnoj listi Građani za Rijeku njih 2,2 posto. Ostale stranke osvojile bi ukupno 2 posto, a neodlučnih je 8,6 posto.

SITUACIJA U RIJECI NAKON ČETIRI GODINE – ISTA

U 4 godine, od posljednjih izbora, 47 posto građana Rijeke, neovisno o tome planiraju li izaći na izbore, smatra da je situacija na području Rijeke ostala ista. Njih 37 posto misli da se stanje pogoršalo, a za njih 13 posto ono je bolje. Ne zna 3 posto građana.

GRADONAČELNIKU OBERSNELU TROJKA

Rad gradonačelnika Obersnela, koji je trenutačno u svojem petom mandatu, Riječani su ocijenili trojkom, točnije, 2,7.

SMATRAJU LI RIJEČANI DA JE VRIJEME ZA PROMJENE?

Iako je trenutačni gradonačelnik dobio prolaznu ocjenu, Riječani smatraju da je ipak došlo vrijeme za promjene na čelu grada. To misli njih 67 posto, dok njih 27 posto smatra da zaslužuje još jedan mandat. Oko 6 posto građana nema stav o tome.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno na stratificiranom slučajnom uzorku od 600 punoljetna građana Rijeke. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 30. ožujka do 2. travnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%, a za rejtinge 4,3%. Istraživanje je provela agencija IPSOS.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene