Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dnevnik Nove TV doznaje da je Hrvatska od Europske Komisije dobila drugu, ovaj put javnu, opomenu zbog neprovođenja novog Zakona o pušenju.


Podsjećamo, sve europske zemlje do 20. svibnja trebale su ugraditi duhansku direktivu u svoje zakone.

Vezani članci Potres kod Gračaca Snažan potres probudio stanovnike Dalmacije i Like, osjetio se i u BiH: "Dobro nas je prodrmalo, tresao mi se krevet..." Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju

Osim Hrvatske, upozoren je Cipar, Luksemburg, Slovenija, Španjolska i Švedska.

Države članice imaju rok od dva mjeseca da obavijeste Komisiju o mjerama koje su poduzele za rješavanje tog pitanja. U protivnom, Komisija može odlučiti uputiti te predmete Sudu Europske unije.

Europska komisija u četvrtak je Cipru, Hrvatskoj, Luksemburgu, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj poslala obrazloženo mišljenje kojim ih poziva da dostave obavijesti o potpunom prenošenju Direktive o duhanskim proizvodima (Direktiva 2014/40/EU). Tom se Direktivom nastoji poboljšati funkcioniranje zajedničkog tržišta duhana i povezanih proizvoda uz osiguravanje visoke razine zaštite zdravlja za europske građane. Direktivom je propisano da je rok za prenošenje njezinih odredbi u nacionalno zakonodavstvo do 20. svibnja 2016.

Zasad je Švedska obavijestila Komisiju o djelomičnom prenošenju Direktive, a od Cipra, Hrvatske, Luksemburga, Slovenije i Španjolske nije primljena obavijest o prenošenju.