Obavijesti Video Pretražite Navigacija
fontane bez vode

Kako je izgledao prvi dan redukcije vode u Istri? "Imali smo možda jedno, dva upozorenja..."

Aktualno Galerija Nestašica vode: Ilustracija - 4 Nestašica vode: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica vode: Ilustracija - 1 Nestašica vode: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica vode: Ilustracija - 2 Nestašica vode: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nestašica vode: Ilustracija - 3 Nestašica vode: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Lina Dollar Galerija 1/8 >>
Od ponedjeljak su na snazi redukcije vode u Istri. Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar bila je na terenu, vidjeti kako to izgleda.

Od ponedjeljka ujutro komunalni redari u Istri imaju novi zadatak. Od jutra provjeravaju zalijeva li netko zelenu površinu pitkom vodom.

"Prvi dan smo imali možda jedno, dva upozorenja, ali ljudi su nas odmah poslušali i zatvorili vodu", kazao je Roberto Ostoni, komunalni redar grada Vodnjana. 

A bez vode je ostala i fontana, koja je isključena. I to je sudbina svih fontana u Puli za koje se koristi voda za piće. Jedna po jedna ostale su bez vode. Kao i javne zelene površine. Više puta se kontroliralo jesu li i svi ventili zavrnuti, a Daniel Vale iz hortikulture grada Pule kaže kako je ugašen i sustav za navodnjavanje.

"Sve je pogašeno", kaže.

Pročitajte i ovo Redukcija vode u Istri - 2 Ljetovanje uz posebne mjere Od ponoći rigorozne kazne: U Istri na snagu stupa redukcija vode. Evo koja su pravila

Ono što će teže trpjeti sušu, pokušat će se spasiti tehnološkom vodom iz izvora u središtu Pule.

"Pokušat ćemo održati na životu s cisternama, a ovo ostalo ćemo čekati bolje vrijeme", kaže Robi Fuart, direktor komunalnog poduzeća.

I sada se traži rješenje – kako spasiti travu na nogometnim terenima. Ni oni se ne smiju zalijevati pitkom vodom.

Na onome na kojem godinama igra hrvatska reprezentacija i u njega je uloženo stotine tisuća kuna, postoje neke alternative. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NEZAPAMĆENE SUŠE Istra uvodi restrikcije korištenja pitke vode: Objavljeno kad će stupiti na snagu i koja su nova pravila

"Imamo neke alternative, postoje izvori bušotine, koje ćemo pokušati koristiti da nam nešto ostane živo", kazao je Branko Rajko koji upravlja sporstkim objektima.

A dok je u Istri poprilično živo, u špici turističke sezone, nema ni pranja automobila pitkom vodom, u nekim marinama ni pranja brodova. I ulice će neko vrijeme biti suhe.

"Potrebno je održavati čistoću, ali nije ih baš neophodno prati u ovakvoj situaciji kao što je sada. Biti će čišćenja i metlanja, ali neće biti pranja ulica", rekao je Bojan Štokovac, stožer civilne zaštite grada Umaga.

Pročitajte i ovo Dario Makovac - 1 Klimatske promjene Susjedi na korak do redukcije vode, na mukama i istarski poljoprivrednici: "Ove godine suša je ekstremna"

Svi oni koji se ogluše na ove odluke, bit će od strane komunalnih redara prijavljeni Državnom inspektoratu, i djelomično ili potpuno isključeni iz vodoopskrbne mreže sve dok redukcija traje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene