Od ponedjeljak su na snazi redukcije vode u Istri. Reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar bila je na terenu, vidjeti kako to izgleda.

Galerija Nestašica vode: Ilustracija - 4 Nestašica vode: Ilustracija - 1 Nestašica vode: Ilustracija - 2 +4 Nestašica vode: Ilustracija - 3

Od ponedjeljka ujutro komunalni redari u Istri imaju novi zadatak. Od jutra provjeravaju zalijeva li netko zelenu površinu pitkom vodom.

"Prvi dan smo imali možda jedno, dva upozorenja, ali ljudi su nas odmah poslušali i zatvorili vodu", kazao je Roberto Ostoni, komunalni redar grada Vodnjana. 

A bez vode je ostala i fontana, koja je isključena. I to je sudbina svih fontana u Puli za koje se koristi voda za piće. Jedna po jedna ostale su bez vode. Kao i javne zelene površine. Više puta se kontroliralo jesu li i svi ventili zavrnuti, a Daniel Vale iz hortikulture grada Pule kaže kako je ugašen i sustav za navodnjavanje.

"Sve je pogašeno", kaže.

Redukcija vode u Istri - 2 Od ponoći rigorozne kazne: U Istri na snagu stupa redukcija vode. Evo koja su pravila

Ono što će teže trpjeti sušu, pokušat će se spasiti tehnološkom vodom iz izvora u središtu Pule.

"Pokušat ćemo održati na životu s cisternama, a ovo ostalo ćemo čekati bolje vrijeme", kaže Robi Fuart, direktor komunalnog poduzeća.

I sada se traži rješenje – kako spasiti travu na nogometnim terenima. Ni oni se ne smiju zalijevati pitkom vodom.

Na onome na kojem godinama igra hrvatska reprezentacija i u njega je uloženo stotine tisuća kuna, postoje neke alternative. 

Ilustracija Istra uvodi restrikcije korištenja pitke vode: Objavljeno kad će stupiti na snagu i koja su nova pravila

"Imamo neke alternative, postoje izvori bušotine, koje ćemo pokušati koristiti da nam nešto ostane živo", kazao je Branko Rajko koji upravlja sporstkim objektima.

A dok je u Istri poprilično živo, u špici turističke sezone, nema ni pranja automobila pitkom vodom, u nekim marinama ni pranja brodova. I ulice će neko vrijeme biti suhe.

"Potrebno je održavati čistoću, ali nije ih baš neophodno prati u ovakvoj situaciji kao što je sada. Biti će čišćenja i metlanja, ali neće biti pranja ulica", rekao je Bojan Štokovac, stožer civilne zaštite grada Umaga.

Dario Makovac - 1 Susjedi na korak do redukcije vode, na mukama i istarski poljoprivrednici: "Ove godine suša je ekstremna"

Svi oni koji se ogluše na ove odluke, bit će od strane komunalnih redara prijavljeni Državnom inspektoratu, i djelomično ili potpuno isključeni iz vodoopskrbne mreže sve dok redukcija traje, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju