Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Građanka drugog reda"

Obiteljska drama oko imovine dobila političku dimenziju: Žena zbog kuće u Makarskoj namjerava tražiti pomoć od Pupovca

Imovinsko pravni spor
Imovinsko pravni spor Foto: Privatna arhiva
Hrvatica s beogradskom adresom smatra de je hrvatske institucije tretiraju kao građansku drugog reda zbog toga što živi u Srbiji. Zbog pravnog spora oko kuće u Makarskoj namjerava kontaktirati čak i SDSS.

Sedam godina trajao je ostavinski postupak u kojemu je Vanja Bunčić Filipović trebala dokazati da kuća u Makarskoj pripada i njoj. Ipak, ni nakon što je odluka donesena, nema mira za suvlasnicu, a priča dobiva i političku dimenziju.

Bunčić Filipović tvrdi da je razlog što je postupak trajao tako dugo i što ga se ne drži ni sada, njena beogradska adresa prebivališta. Odluka je samo mrtvo slovo na papiru jer joj njen brat i dalje priječi ulaz u obiteljsku kuću, piše Slobodna Dalmacija.

Ona se zbog toga odlučila zatražiti pomoć predstavnika SDSS-a kako bi urgirale da je se pred hrvatskim institucija počne tertrati ravnopravno, a ne kao građanku drugoga reda.

"Problemi za gospođu Bunčić započeli su nakon smrti majke Slavke 2010., točnije 2012. godine, kada joj brat Ivo brani pristup roditeljskoj kući, koje su oboje, skupa sa sada pokojnom sestrom Tanjom - suvlasnici", rekao je za Slobodnu njezin odvjetnik Dragan Marin dodajući da je kuću ranije normalno koristila ljeti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatočili sirotog brata Drama u Makarskoj! Mahao mačetom i noževima vičući da će ubiti brata: U ludom pohodu pomagale mu i sestre

Nakon sedam godina ostavinski postupak je riješen i ona dobiva dio kuće.

"Vanja Bunčić Filipović je tada postala suvlasnica te nekretnine u 1/6 dijela, jer je od ranije bila suvlasnica u određenome dijelu. Riječ je o kući površine 573 četvorna metra", pojasnio je odvjetnik.

Ali njezin brat i dalje sam koristi kuću, a kad suvlasnica u kuću dođe doživljava i nasilne ispade. Filipović joj je u kolovozu 2021. vikao: "Jesi li tu došla slaviti Oluju? Što je, stara srbijanska ku*vo?"

Ivo Filipović pritom kuću iznajmljuje turistima - očigledno je to svakome tko ispred nje dođe, ali dokazi se mogu naći i na internetu jer koristi usluge Bookinga. Kad ga je zbog toga sestra prijavila, nije se opet dogodilo ništa. Podnijela je zbog opravdane sumnje u nepristranost djelatnika Ispostave u Makarskoj prijavu Državnom Inspektoratu, ali ni novi izlazak na teren nije bio plodonosniji. Opet je utvrđeno da se brat ne bavi turizmom.

Pročitajte i ovo Uvredljivi grafiti u Makarskoj Reagirala policija FOTO Na grafitima uvredljive poruke, osvanuo i kukasti križ: Vandali u Makarskoj šarali u staroj jezgri

"Ja sam nakon smrti naše majke nudio sestrama da ih isplatim"

Ivo Filipović i njegov odvjetnik pak tvrde da je istina potpuno drugačija. Vanja je navodno pokušala iskoristiti svoju sestru Tanju i natjerala je da dva mjeseca prije smrti potpiše ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Njezin udovac sada također vodi pravni postupak protiv Tanje. Smatra da njegova teško bolesna supruga nije bila u stanju s punom svijesti ništa službeno potpisivati. Ivo pak kaže da je sestrama svojedobno nudio isplatu.

"Ja sam nakon smrti naše majke nudio sestrama da svakoj za po 65 kvadrata stana u kući isplatim sto tisuća eura ili ukupno dvjesto tisuća za 130 kvadrata. Nudio sam im i mogućnost da im kupim slične stanove negdje u blizini, no Vanja je uporno tražila da im isplatim 400 tisuća eura! Pa odakle mi taj novac", pita se brat.

Dodaje i da su on i negova supruga nakon majčine smrti nadogradili kuću pa tako ima pravo iznajmljivati dio kojega je on vlasnik.

S obzirom da se njih dvoje ne uspijevaju dogovoriti, o svemu bi trebale odlučiti institucije, ali je pravda u ovom slučaju čini se suvišno spora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene