Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON SLUČAJA ZADRAVEC

Djelatnici HNK-a poslali otvoreno pismo podrške zaposlenicima Klinike za tumore: "Suosjećamo s vama. Zlostavljačima treba stati na kraj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikalni povjerenici Solista, zbora i orkestra Opere, Baleta, Tehnike i Stručnih službi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu poslali su otvoreno pismo podrške zaposlenicima onkološke radiologije Klinike za tumore.

Sindikalni povjerenici Solista, zbora i orkestra Opere, Baleta, Tehnike i Stručnih službi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u otvorenom pismu izražavaju podršku zaposlenicima onkološke radiologije Klinike za tumore, zbog, kako su napisali, terora koji vlada njihovom kućom. 

Pročitajte i ovo Baletna audicija - 4 Nova energija Tisuće žele postati dio ekipe baletana u HNK-u: "Svaki plesač dobit će punu mirovinu, kao za vojsku i policiju" Redovi uoči Orašara - 1 VELIKA NAVALA Internetska stranica je pala, ali oni nisu: Karte za Orašara građani iz svih dijelova Hrvatske čekali satima

"Posebno suosjećamo s vama zbog toga što smo i mi već sedam godina izloženi sustavnom mobingu i općem kaosu koji generira intendantica Vrgoč i zbog koje je HNK u Zagrebu napustilo na desetke naših dragih kolega, bježeći glavom bez obzira", navode.  

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"Poštovanim i dragim liječnicama i liječnicima radiolozima, inženjerkama i inženjerima, medicinskim sestrama i tehničarima i svim ostalim vrijednim profesionalcima koji rade neke od najodgovornijih poslova na odjelu Onkološke radiologije Klinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice u Zagrebu ovim otvorenim pismom želimo izraziti našu bezrezervnu podršku i zaželjeti snagu u borbi protiv terora straha koji je, kako s mnogih strana čujemo i vidimo, zavladao vašom kućom.

Podržavamo vas u vašoj borbi za radnu okolinu u kojoj će agresivni verbalni napadi, podmetanja, prijetnje otkazima, perfidne istrage, verbalno i psihičko nasilje, neljudska izderavanja, optuživanje i generiranje kaosa koji uništava psihofizičko zdravlje zaposlenika, a radne procese nepovratno uništava na štetu pacijenata s najozbiljnijim dijagnozama – postati samo ružna prošlost, a ne zastrašujuća svakodnevica kao sada, kao što i priliči uljuđenom sustavu i državi.

Posljednjih je dana iz vaših skupnih i pojedinačnih istupa jasno vidljivo da jedna osoba, iskorištavajući svoju upravljačku poziciju i politički plašt, pod krinkom 'uvođenja reda', terorizira i gazi na desetke drugih profesionalaca te da zbog toga ne snosi apsolutno nikakve posljedice. Bez obzira na to koliko zbog toga zdravlje pacijenata i zaposlenika patilo, očito je karijera te jedne osobe zasad važnija od svega navedenog.

S druge strane, poprilično je jasno da se ovdje ne radi ni o kakvom 'uvođenju reda', nego jedino o nemilosrdnom ostvarivanju vlastitih karijerističkih ambicija gaženjem drugih ljudi.

Posebno suosjećamo s vama zbog toga što smo i mi, umjetnici i zaposlenici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu već sedam godina izloženi sustavnom mobingu i općem kaosu koji generira intendantica Vrgoč i zbog koje je HNK u Zagrebu napustilo na desetke naših dragih kolega, bježeći glavom bez obzira.

Mnogi su morali potražiti pomoć u psihijatrijskim ambulantama zbog posljedica svakodnevnog psihičkog zlostavljanja i ucjenjivanja od intendantice Dubravke Vrgoč. Trideset je, što bivših, što sadašnjih zaposlenika zagrebačkoga HNK-a u siječnju ove godine ministrici kulture Obuljen Koržinek poslalo pisanu prijavu o zlostavljačkom ponašanju intendantice Vrgoč.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kao i gradonačelnica Pavičić Vukičević u više su navrata umoljavani da nešto službeno hitno poduzmu te da se zlostavljanje zaustavi, a zlostavljačica sankcionira. Zaposlenici zagrebačkoga HNK-a su tako, umjesto da rade svoj posao, postali poligonom za izbacivanje patološke agresije.

Upravo kao i zaposlenici radiologije Klinike za tumore. Do danas se po ovome mučnom pitanju nije poduzelo ništa. Ministrica je u međuvremenu samo pojačala svoju podršku Dubravki Vrgoč, koja je, nakon svega ružnog i nezakonitog što je do sada napravila, i dalje intendantica zagrebačkoga HNK-a.

Ako pribrojimo i deset godina zlostavljačkog ravnateljstva dotične u Zagrebačkom kazalištu mladih, Dubravka Vrgoč bez smetnje mobingira već najmanje 17 godina. Bilo kako bilo – mi od svoje borbe ne odustajemo, a ovim putem pozivamo i podržavamo i vas da ni vi ne odustanete od svoje pravične pobune i ostvarivanja prava na miran i kvalitetan rad.

Vi se svakodnevno borite za zdravlje i živote stotina ljudi, a mi svojom umjetnošću nastojimo uljepšati živote istih tih građana. U okruženjima gdje je plemenitost osnovni postulat, a bolnica poput vaše ili naše kazalište su neosporno takva mjesta, ZA ZLOSTAVLJAČE NE SMIJE BITI MJESTA. Zlostavljačima se treba stati na kraj. Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Ili koliko uspješno u javnosti uspijevali prikazati svoju lažnu dobronamjernost.

U ime velike većine umjetnika i zaposlenika Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, kao sindikalni povjerenici u funkciji Radničkog vijeća Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najiskrenije vam zahvaljujemo na vašemu predanom radu u ovim teškim pandemijskim vremenima, srdačno vas pozdravljamo i još jednom izražavamo snažnu podršku vašoj borbi protiv mobinga i svekolike nepravde", navode u pismu. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene