Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utječe na ekosustav?

Stručnjaci začuđeni divovskom kozicom ulovljenom kraj Visa: Radi se o autohtonoj vrsti u Meksičkom zaljevu, nitko ne zna kako je dospjela u Jadran

Aktualno Galerija Divovska kozica - 1 Divovska kozica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Divovska kozica - 2 Divovska kozica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Divovska kozica - 3 Divovska kozica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Divovska kozica - 4 Divovska kozica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Divovska kozica - 5 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je uhvaćena kapitalna kozica. U moru pored Visa ribari su uhvatili vjerojatno američku kozicu, a misterij je kako je ona stigla u Jadran.

Naše jadranske kozice teške su od 5 do 10 grama. Ribari su kod Visa uhvatili divovsku kozicu, veličinom puno bližu jastogu.

Kako je završila u Jadranu, saznala je Barbara Golja.

Kad jadranska kozica naraste do 10 cm, govorimo o kapitalki.
A kad na ribarnici uoče dva i pol puta veću od najveće moguće, govorimo o imigrantici.

Pročitajte i ovo Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

"Ova je kozica uhvaćena u akvatoriju otoka Visa od našeg broda dobavljača. Inače se love od 180 do 300 komada, ova bi bila 8 komada u kili. Odakle je došla, ne bih vam znao kazati", začuđen je i Ivan Šimat, djelatnik solinske ribarnice.

Čini se da su jadranski ribari ulovili američku kozicu.

"Ne možemo znati kako je došla u Mediteran. Najvjerojatnije je došla balastnim vodama koje tankeri donose iz drugih oceana, a postoji i mogućnost da je netko ilegalno pokušao uzgojiti i o tome nije obavijestio nadležne institucije", tvrdi Pero Ugarković, autor znanstvenog rada o kozicama.

Već je uočena u Jadranu

Američka kozica uočena je 2009. u Turskoj, nakon toga počela se širiti Sredozemljem i sporadično bi bila ulovljena i u Jadranu. Najsjevernije je došla do Murtera.

Ako ju je pak netko pokušao uzgojiti, bilo bi mu potrebno ušće rijeke, idealno Neretve. Slične uvjete ima u Vijetnamu i Egiptuž, koji su veliki uzgajivači kozice.

Pročitajte i ovo Staford, ilustracija (Foto: Getty Images) doznaje Dnevnik Nove TV Ne ide u istražni zatvor: Vlasnik staforda koji je usmrtio 82-godišnju ženu branit će se sa slobode

Autohtono se razmnožava u Atlantskom oceanu, odnosno Meksičkom zaljevu, iz kojeg su njezine ličinke brodovima i krenule na put. A hoćemo li je za nekoliko desetljeća zvati uzurpatoricom ili samo hodočasnicom?

"Pa, s obzirom na to da ova vrsta kozice živi dosta duboko, na dubinama većim od 50 metara, jako teško je znati njezin utjecaj na bioraznolikost jadranskog mora. Tu će trebati još puno istraživanja i onda ćemo moći donijeti neke ozbiljnije zaključke", zaključio je Ugarković.

Pročitajte i ovo Policijska potraga u Splitu - 5 Opasni nasilnik Još se traga za bjeguncem koji bi mogao biti i naoružan: "Ako ga uočite, ne prilazite mu, nego odmah obavijestite policiju"

Umjesto tjestenine s kozicama, možda ćemo jesti kozicu s tjesteninom, jer ova je teška 12 dekagrama. Zajedno sa svojim kolesterolom i mikroplastikom. Neće živjeti duže od godinu-dvije, pa bar neće nataložiti žive, ali njezini način prehrane i stil života u Jadranskom moru, mogli bi nam prisjesti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene