Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divlje životinje među ljudima

Bliži se vrijeme kad su vrane najagresivnije: Pamte lica i ako im se zamjerite, mogu vas pratiti godinama

Aktualno Galerija Vrane pamte lica - 4 Vrane pamte lica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vrane pamte lica - 3 Vrane pamte lica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrane pamte lica - 2 Vrane pamte lica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrane pamte lica - 1 Galerija 1/4 >>
Bliži se vrijeme kad su vrane najagresivnije. Ptići sljedeći mjesec izlijeću iz gnijezda i vrane ih pokušavaju zaštititi od opasnosti. Dok ih se mnogi užasavaju, neki su s njima stvorili pravo prijateljstvo.

Kada ih Jere Perić pozove, vrane odmah dolaze. Hrani ih svako jutro već 10 godina, zato ga zovu šaptačem vranama. "Ja samo dođem i kažem - evo sad ću vam donijeti. Sad, je l' one razumiju ili ne, ali one čekaju", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Doslovno mu jedu iz ruke. Ima i svoju mezimicu, koja nije bila baš umiljata prema njegovu prijatelju. "Udarila ga je po glavi dok je bio na biciklu i zamalo ga je bacila. Onda mi je rekao: 'Ova tvoja udarila', a ja kažem: 'A što ću ti ja?'"

Napala je i drugog prijatelja jer ga je zamijenila s tim prvim. "Oni imaju sličnu ćelavu glavu i onako u kvadrat. I on je isto biciklom došao, ali on je pao", prisjetio se.

Iako je Jere s vranama razvio poseban odnos, te ptice nisu uvijek prijateljski nastrojene prema ljudima. Vrane su najopasnije kada brane svoju mladunčad. To je upravo ovo vrijeme, kada se ptići gnijezde i pripremaju za prvi let. 

Veterinarka Jasna Bilić kaže da uglavnom nisu agresivne. "To su divlje životinje. Ona je sad, primjerice, u strahu i ne zna što se događa, pa zato hoće malo svojim kljunom mene ugristi ili uhvatiti kandžama, ali inače nisu opasne", objasnila je.

Tamo gdje ima najviše prijava, ima i najviše hranilišta, točnije mjesta gdje ih ljudi aktivno hrane, stoga stručnjaci upozoravaju da i s tim treba biti oprezan.

Po prirodi su inteligentne, pamte lica, ako im se zamjerite, mogu vas pratiti godinama. Zato je najbolje da ih što manje gledamo da ne bi upamtile i vaše lice. Neki su zbog njih lomili noge, drugi se skrivali pod kišobranom nakon napada. Jer nitko ne želi da ga vrana zapamti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene