Ministrica Divjak u posjetu zagrebačkoj OŠ Jabukovac (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell)
Ministrica Divjak u posjetu zagrebačkoj OŠ Jabukovac (Foto: Sanjin Strukic/Pixsell) Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki put kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma te na taj način zaštiti sustav.


Ministrica je to izjavila odgovarajući na pitanja novinarima nakon posjeta zagrebačkoj Osnovnoj školi Jabukovac te je naglasila kako je važno da građani imaju povjerenje u sustav odgoja i obrazovanja i da se svi oni koji rade pošteno i inovativno svoj posao u školama i na fakultetima zaštite od svih onih koji takav sustav žele zlorabiti.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Za ovjeru se poslužila suprugovom diplomom: Kaznena prijava protiv učiteljice koja se zaposlila pomoću krivotvorine Ministrica Divjak (Foto: Arhiva/marko Prpic/Igor Soban/Pixsell) Otkriveni novi lažnjaci: Učitelj fizike s lažnom diplomom PMF-a i vozač Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju s lažnom svjedodžbom

Jutarnji list objavio je da je Ministarstvo obrazovanja ovih dana u svojim redovima otkrilo osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je navodno o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, piše taj list.

Ministrica Divjak podsjetila je da ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država, gdje je sumnjiva vjerodostojnost. "Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", poručila je.

Smatra kako je bitno da se već sada uspostavi sustav kod novoga zapošljavanja, a onda da se provjere diplome koje nisu provjerene.

Ocijenila je kako je to za sada prvenstveno za škole te dodala kako će to napraviti i za visoko obrazovanje. Tamo ima manje mogućnosti da se takvo što dogodi zbog različitih mehanizama provjere koja tamo postoji, ustvrdila je.

Očekuje da neće biti uopće biti krivotvorenih diploma. No da bismo mogli imati povjerenje u sustav, moramo biti sigurni da nema krivotvorenih diploma, rekla je te je dodala kako su važni povjerenje i procedure koje čuvaju taj sustav.

Nije ovo, istaknula je, nikakva revolucija, nego skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit.

Želimo pomoći ravnateljima i, naglasila je, dati im potporu kod takvih procesa jer jednom kada se to provjeri, onda više to ne treba otvarati.

Na upit o plagiranju radova odgovorila je kako to ne ulazi u sadašnju provjeru diploma. Drugo je pitanje da se treba educirati i kako treba pristupiti stjecanju kvalifikacije, samopoštovanja i poštovanja tuđega rada, dodala je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju