Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prokazala korupciju u Kutini

Zviždačica koja je razotkrila kako kutinska vlast zapošljava u gradskoj upravi: ''Sklanjali su pogled i govorili da se tako mora raditi, da su izbori blizu''

Kutinsku gradsku vlast tjednima češlja USKOK. Povod je objavljena audio snimka u kojoj gradonačelnik Kutine Zlatko Babić traži od direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtile da zaposli sina potpredsjednika Gradskog vijeća. Isplati li se biti zviždač i prokazivati korupciju i kriminal Cvrtila je otkrila Mislavu Bagu u Dnevniku Nove TV.

USKOK već tjednima ima pune ruke posla s češljanjem gradske vlasti Kutine nakon što je objavljena snimka u kojoj gradonačelnik Kutine Zlatko Babić od direktorice Eko Moslavine Adrijane Cvrtile traži da zaposli sina potpredsjednika Gradskog vijeća.

Ona je to učinila i na kraju sve prijavila odvjetništvu. A epilog nakon svega je da je kutinski gradonačelnik napustio je HDZ. Njegov koalicijski partner, čiji sin je već zaposlen u Eko Moslavini, dobio je mjesto u Nadzornom odboru jednog komunalnog poduzeća.

Nezavidan položaj zviždača

O svemu je javno progovorila Adrijana Cvrtila, a za Dnevnik Nove TV kazala je da je položaj zviždača nezavidan.

''Teško je reći da se isplatilo, ali mogu reći da je položaj ljudi koji prijavljuju nepravilnosti u Hrvatskoj jako težak'', kaže i otkriva da je pod pritiscima zaposlila desetak ljudi.

''Na snimanje sam se odlučila jer sam ukazivala na nepravilnosti i u stranačkom ogranku. Ništa se nije događalo, sklanjali su pogled i govorili da su izbori blizu, da se tako mora raditi i da skrenem pogled'', tvrdi. Kaže da joj se prijetilo otkazom i govorilo da više nigdje u Hrvatskoj neće pronaći posao. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Gore je nego 1998." Gdje su danas zviždači koji su otkrili najpoznatije hrvatske afere? "Glad možete nekako zatomiti, ali tu nepravdu..."

Na pitanje novinara Mislava Bage je li svjesna da je tim zapošljavanjima i sama počinila kazneno djelo, kaže da će o tome odlučiti institucije i potvrdno odgovara na pitanje znači li to da je to radila pod pritiscima.

Kada je riječ o sigurnosti zviždača u Hrvatskoj, Cvrtila kaže da Zakon o prijavljivanju unutarnjih i vanjskih nepravilnosti ''ne štiti osobe koje prijavljuju nezakonitosti, nego ih ušutkava''. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene