Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Gore je nego 1998."

Gdje su danas zviždači koji su otkrili najpoznatije hrvatske afere? "Glad možete nekako zatomiti, ali tu nepravdu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je nekoliko slučajeva zviždača koji su postali itekako poznati. Provjerili smo gdje su danas i kako su u životu prošli zviždači koji su razotkrili neke od poznatijih domaćih afera.

Iako je zbog svoje odluke prije šest godina prošla pakao, Jasmina Jovev rekla je da bi i danas za korupciju prijavila tadašnju sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel.

Pročitajte i ovo Maja Đerek PODRŽALA IH I ĐEREK Školski djelatnici prijavili nepravilnosti pa dobili otkaz: "Događalo se između ostaloga verbalno nasilje nad učenicima" Slika nije dostupna Presica Udruge Pomak Zviždači upozorili na nepravilnosti: "Država je postala trula i teško je pobrojati sve afere, koliko ih ima"

"Svi znaju da sam ostala bez posla, imala dosta problema. Moj suprug je ostao bez posla, tako da smo zapravo sve posljedice osjećali mi u obitelji", rekla je Jovev te, odgovarajući na tvrdnju da su zviždači nezaštićeni, dodala: "To je ono što je najveći problem, uz izloženost osudama okoline."

I ona i suprug ipak su vraćeni na posao. Zadovoljna je optužnicom protiv bivše županice, ali ni nakon šest godina još nema presude.

"Ako vi već sve odradite kako treba, onda očekujete da i ostale institucije to pravovremeno naprave", rekla je Jovev.

Ankica Lepej: "Situacija je sada gora nego što je bila 1998."

Damir Mihanović prije deset godina razotkrio je aferu Fimi media i na optuženičku klupu poslao bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali i cijeli HDZ, stranku čiji je član u to vrijeme i sam bio. Slijedio mu je otkaz iz uprave Croatia osiguranja. Njegova je supruga također dobila otkaz, ali su oboje sudskim odlukama vraćeni na posao. Kao i u slučaju Marine Lovrić Merzel, još uvijek nema pravomoćne sudske presude za Fimi mediju.

U isto je vrijeme i Srećko Sladoljev javno prozvao za kriminal u Imunološkom zavodu. Hrabrost je platio otkazom, šikaniranjem, narušenim zdravljem. Imunološki je svejedno propao, no Sladoljev tvrdi da bi opet isto postupio.

Slična je bila sudbina i prve zviždačice Ankice Lepej, bankarske službenice koja je prije dvadeset godina razotkrila stanje bankovnog računa Ankice Tuđman. Zbog bolesti nije mogla stati pred kamere, ali se protiv nepravde i dalje bori na društvenim mrežama.

"Znate što, to još više boli nego ova bolest. Pogotovo zato što je situacija sada gora nego što je bila 1998. Glad možete nekako zatomiti, ali tu nepravdu...", preko telefona nam je rekla Lepej.

Odvjetnica Jasmina Orešković ističe da novi zakon bolje štiti zviždače.

"Jednostavno je stvoren niz instrumenata kojim je njihov položaj ipak znatno osnažen. To je sve s ciljem ohrabrivanja poduzimanja njihove aktivnosti jer to je pojedinac u borbi protiv drugih u zaštiti općeg interesa", rekla je Orešković.

S druge strane, Jasmina Jovev tvrdi da zakon dobro izgleda na papiru, ali da se njegova kvaliteta tek treba potvrditi u zaštiti nekog sljedećeg hrabrog pojedinca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene