Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će donijeti odluku o službenim rezultatima prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, najavili su u petak iz Povjerenstva.


Odluka o službenim rezultatima istog bi dana trebala biti objavljena u Narodnim novinama, što znači da bi od ponedjeljka počeo teći 20-dnevni rok u kojemu se na prvom zasjedanju treba okupiti novi saborski saziv. Ustav, naime, propisuje da se prvo zasjedanje Sabora održava najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora.

Vezani članci Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) "Gospodine Petrov priznajete li poraz?" Evo što je odgovorio Željko Reiner (Foto: Dnevnik.hr) Nakon izlaznih anketa: ''Nisu najvažniji veliki gradovi, važna je Hrvatska''

Na izborima za Hrvatski sabor relativnu pobjedu ostvario je HDZ koji je, sam ili s partnerima, osvojio 61 od 151 zastupničkog mjesta, Narodnoj koaliciji pripala su 54, Mostu 13, Živom zidu s partnerima osam, IDS/PGS-u tri, Bandićevoj Koaliciji za premijera dva, a po jedno mjesto HDSSB-u i nezavisnom Željku Glasnoviću.

SDSS-ovi Milorad Pupovac, Mile Horvat i Boris Milišević zastupat će srpsku manjinu, Robert Jankovics mađarsku, Furio Radin talijansku, a Vladimir Bilek češku i slovačku. Veljko Kajtazi zastupat će 12 manjina (austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku), a Ermina Lekaj Prljaskaj pet manjina (albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku).

Na izbore je izašlo 52,6 posto birača, oko deset posto manje nego na izborima u studenom 2015., od 3,76 milijuna birača, glasovalo ih je 1,97 milijuna. (Hina)