Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brammertzevo izviješće

EU ima rezerve prema Hrvatskoj zbog Gotovine, Markača i Čermaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni haški tužitelj Serge Brammertz posjetit će danas i sutra Prag, gdje će predstavnike češkog predsjedništva EU-a upoznati sa suradnjom zemalja kandidata i potencijalnih kandidata s Haškim sudom, priopćilo je u srijedu češko predsjedništvo EU.

Brammertz će na poziv češkog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga danas i sutra boraviti u radnom posjetu Pragu. Osim sa Schwarzenbergom, Brammertz će se sastati s potpredsjednikom češke vlade za europske poslove Alexandrom Vondrom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošačka prava Građani u Njemačkoj sve teže dolaze do gotovine: Plaćate li radije kešom ili karticom? Gužva ispred bankomata informatički kvar VIDEO Policija čuva bankomate: Novac su dizali i oni koji nemaju ništa na računu

'Ovaj posjet povezan je s prioritetnim usmjerenjem češkog predsjedništva na zapadni Balkan i s interesom Češke Republike da se ta regije približi EU-u', kaže se u priopćenju.U njemu se također navodi da će glavna tema sastanka biti stupanj suradnje s Haškim sudom zemalja koje su pod njegovom nadležnošću.

Rezerve EU zbog 'topničkih dnevnika'

Nekoliko zemalja članica ima određene rezerve u pogledu otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog pitanja dostave nekih dokumenata u slučaju Gotovina, Markač i Čermak. Hrvatski stručnjaci i predstavnici haaškog tužiteljstva nedavno su utvrdili da postoje 23 'topnička dnevnika', koji nisu u posjedu vlasti i za koje se hrvatska vlada obvezala da će ih nastojati pronaći.

>> Vlada tajila ultimatum EU o topničkim dnevnicima?

U radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje u tijeku je postupak verifikacije mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska je za otvaranje toga poglavlja dobila tri mjerila među kojima nije suradnja s Haškim sudom, ali neke zemlje članice očekuju rezultate od Hrvatske u potrazi za nestalim dokumentima. Europska komisija je još u prosincu verificirala mjerila za otvaranje pregovora u tom poglavlju.

Brammertz će se češkim predsjedništvom razgovarati i o Srbiji, kojoj je zamrznuta provedba SSP-a zbog nedovoljne suradnje s Haškim sudom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene