U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a gotovinska naplata prometnih kazni početkom srpnja više neće biti moguća.

Galerija Plaćanje kazne - 2 Plaćanje kazne - 1 Plaćanje kazne - 2 +0 Plaćanje kazne

Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu je svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji.

Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu "Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni".

Od 1. srpnja

Policija se POS uređajima za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati.

Građaninu koji putem POS uređaja plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni te slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Umanjenje kazne

Kazna se umanjuje za polovicu iznosa ako se ona plaća na mjestu počinjenja i to za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2000 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5000 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću te do 15.000 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti zato što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili iz nekog drugog razloga, policijski službenik uručit će mu Obavijest o počinjenom prekršaju.

Ilustracija Ima li u Hrvatskoj više ubojstava i provala ili korupcije? Veliko policijsko izvješće donosi zanimljive detalje

Tomo Medved Je li Medved intervenirao kod Božinovića zbog čekanja na graničnom prijelazu? Ministar sve opovrgava, policija provjerava je li bilo propusta

U tom slučaju smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj, objašnjavaju iz policije.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od osam dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane kazne.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju