Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jula Kudek je teško pokretna, jedan joj je sin također osoba s invaliditetom, a drugi je nezaposlen. Kuća im je crvenu naljepnicu dobila 10 mjeseci nakon potresa, no još uvijek žive u njoj jer nemaju kamo, dok se birokrati loptaju njima šaljući ih od vrata do vrata.


Zagrebački potres, onaj od 22. ožujka 2020. godine, teško je oštetio i kuću Jule Kudek, žene u osmom desetljeću života, osobe s invaliditetom. Njena kći Sanja prijavila je oštećenje putem tadašnje aplikacije. Dogodilo se nije ništa.

Statičari su im na vrata pokucali tek 10 mjeseci kasnije, u siječnju ove godine, jer su se ponovo prijavili nakon što je Zagreb prodrmao i onaj razoran banijski potres. Kuća u Podsusedu, na zagrebačkoj periferiji, uskoro je ukrašena crvenom naljepnicom koja jasno daje do znanja da je neupotrebljiva, drugim riječima opasna za život.

Nemilosrdni birokrati

Jula i njena dva sina, oba u pedesetim godinama, od kojih je jedan također osoba s invaliditetom, i dalje žive u njoj. Nemaju izbora. A nije da nisu pokušali potražiti pomoć. Kucali su na brojna vrata, zvali na telefone, slali mailove... ali birokrati su bili nemilosrdni. Zamjenski smještaj još uvijek nisu dobili. 

"Ovdje se radi o tri života! Statičari su rekli da novi potres kuću može srušiti, a najkritičnija je kuhinja koja se već odvojila. Mama je operirala oba kuka i teško se kreće. Ako opet zatrese mora proći kroz boravak pa kroz kuhinju da izađe van. Pa nju bi to moglo zatrpati", govori nam Sanja, prepričavajući kalvariju koju je prošla i još uvijek prolazi sa svima koji bi ljudima u takvoj situaciji trebali pomoći. Umjesto pomoći dosad ima samo nove troškove. 

"Fuj, odvratno... sramota!"

"Najviše me srce zaboljelo kad sam invalidnu majku morala voditi javnom bilježniku da pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrdi da nema drugu kuću. Za svakoga sam platila po 50 kuna. A onda sam u Gruškoj morala ispuniti formular u kojem stoji to isto i za svaki platiti još 20 kuna biljega. A sve te dokumente još moraš fotokopirati, pa razni biljezi, naknade... Potrošila sam sigurno 1000 kuna pokušavajući dobiti privremeni smještaj u najam. Fuj, odvratno... sramota!", ljuta je Sanja. 

U svojim pokušajima da pomogne majci i braći našetala se od Općine Susedgrad odakle su je poslali u Poglavarstvo. Tamo su joj rekli da mora natrag u svoju gradsku četvrt. Ondje su joj, pak, rekli da mora u Gradski ured za mjesnu samoupravu u Vukovarsku 58A, odakle su je poslali u Mjesni odbor Stenjevec, gdje je dobila tri formulara, od kojih se niti jedan ne odnosi na zamjenski smještaj.

USKOK istražuje Nikolu Mažara zbog ratne obnove - 3 Poslijeratnu obnovu u Slavoniji istražuje USKOK: Inženjeri su bili maloljetnici?

Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima

Zvala je besplatni telefon, gdje su je uputili u Grad mladih. "Odem gore, ali mi kažu da je Bandić sve povukao i pretvorio ih u karantenu. Zovem ponovo broj, daju mi broj Hostela Arena. Tamo se čovjek čudi da koji mi je luđak rekao da ih zovem jer svi znaju da su dupkom puni. Opet zovem broj, upute me u dom u Cvjetnom naselju. Tamo kažu da nemaju mjesta...", samo je dio onoga što je Sanja ispričala.

A gdje je pečat?

Gospođa u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom također se Sanji urezala u memoriju. "Došla sam tamo jer sam čula da invalidi koji imaju crvenu naljepnicu imaju prednost. Gospođa mi kaže da pribavim papire i da će mama i brat biti smješteni u gradski stan. Izvadila sam sve formulare, ali ona traži i novo rješenje o invalidnosti, jer su ova bila iz 2017. odnosno 2015. godine. Iako se to rješenje izdaje samo jednom.

U redu, donesem potvrdu drugi dan, ona sad traži fotokopiju nalaza i mišljenja o vještačenju. Kažem, pa na temelju toga se dobiva rješenje o invalidnosti i o njezi, što moji imaju, no ona kaže da u vještačenju stoji od čega boluju. Pa gospođo, idu li oni u stan ili doktoru?", izgubila je Sanja živce. 

Prikupila je ona i te papire pa ih donijela u ponedjeljak, a ona kaže da brat koji nema primanja treba i potvrdu da je prijavljen na burzu. "Danas se otišao prijaviti i upravo im je odnio taj papir, ali su mu rekli da te gospođe nema naredna dva dana na poslu", kaže Sanja.

Neupotrebljivi kontejner

Nedavno je dobila obavijest da će majci i braći stići kontejner. Međutim, radi se o uredskom kontejneru, bez sanitarnog čvora. "Pitala sam mogu li o svom trošku nadograditi kontejner da bude pogodan za stanovanje dvoje invalida. Upravo sam dobila odbijenicu."

"Stambeni kontejneri koje je Grad Zagreb nabavio su vlasništvo Grada Zagreba, te sve preinake koje se rade na njima nisu dopuštene. Nadalje, probijanjem rupa u stijenkama kontejnera (zidovima i podovima) se nepovratno kontejner oštećuje te kao takav postaje neupotrebljiv za svoju funkciju. Iz navedenog razloga vam nismo u mogućnosti odobriti preinaku kontejnera radi postavljanja sanitarnog čvora", stoji u odgovoru Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Odbijenica zbog - tipfelera

Bezuspješno je tražila pomoć i od Caritasa, a ništa bolje nije prošao ni pokušaj u Crvenom križu. Štoviše, on je samo šlag na torti birokracije na hrvatski način. "Tamo su mi rekli da im treba datum kad je kuća pregledana. Tražila sam od tog ureda da mi izdaju potvrdu", kaže Sanja, koja je potvrdu i dobila. Međutim u njoj se na jednom mjestu potkrala greška, koja običnom smrtniku može djelovati nevažnom, ali ne i iskusnom birokratskom oku

"Pregledom zgrade 21.01.2021. u svojstvu tima 074 CZGZ za statički pregled zgrade, utvrdili smo znatna oštećenja koja su nastala još prilikom potresa 21.03.2020. Na žalost, unatoč tome što je zgrada bila prijavljena odmah iza potresa u ožujku 2020.g, nitko je nije došao pregledati dok se nije ponovno 29.12.2020. desio petrinjski potres", stoji u kobnoj rečenici te potvrde u kojoj je tako datum zagrebačkog potresa upisan 21. umjesto 22. ožujka. U Crvenom križu su, kaže, rekli da taj dokument nije važeći i neka im donese drugi dokument s točnim datumom potresa.

Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu

Kata Grubić Stradali s Banovine strahuju da će obnova trajati predugo: "Tko je mlad - dobro, dočekat će, ali ja imam 80 godina, što ja imam očekivati..."

Unatoč svemu, Sanja se ne predaje. Naprijed ju tjera strah da bi se njenim najmilijima moglo dogoditi nešto loše. I sama je volonterka Civilne zaštite i kad je bila u Petrinji svaki put kad je zatreslo pomislila je hoće li njenoj mami sad pasti strop na glavu. I svjesna je da njena mama i braća nisu jedini. "Oni imaju mene, ali što je s onih 98 posto ljudi koji nemaju nikoga da se bori za njih? Oni će, nažalost, na kraju odustati", svjesna je Sanja. 

Gradski ured: Ispunjavaju uvjete, dobit će stan

Danas nam je stigao i odgovor Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji potvrđuje da je tijekom prijepodneva potrebna dokumentacija upotpunjena te da ova obitelj ima pravo na dodjelu stana na korištenje. 

Potvrđuju i da su, nakon podnesenog zahtjeva, telefonski kontaktirali Sanju Trotić te utvrdili da ispunjavaju uvjete za dodjelu stana na korištenje i poslali popis potrebne dokumentacije koju moraju prikupiti.

"5. veljače zaprimili smo dio dokumentacije dok je danas, 9. veljače u prijepodnevnim satima brat gospođe Trotić dostavio dopunu iste", stoji u odgovoru tog gradskog ureda, gdje napominju da su reagirali promptno, odmah po dojavi problema.

"U tijeku je izrada mišljenja za dodjelu stana na korštenje obzirom da je dokumentacija upotpunjena danas 9. veljače. Mišljenje o socijalnim i zdrvstvenim uvjetima života za obitelj Kudek proslijedit će se na daljnje postupanje nadležnom Gradskom uredu za upravljanje imovinom Grada, koji je i nadležan u neposrednoj dodjeli stana u najam", stoji u odgovoru Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju