Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, poslao je Vladi svoje prijedloge za izmjenu prijedloga zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom. U projektu koji je lomljenje preko koljena, kaže, ne želi sudjelovati.


Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, pozvala je sve koji su pretrpjeli štetu, pa ako je ona i manja od 60 posto, da se prijave u gradski registar.

Vezani članci U Ilici se odlomio komad fasade - 4 Tko je nadležan za opasne odrone sa zgrada u Zagrebu? Državni inspektorat kaže da je Grad. Oni pak: "Nismo mi..." Milan Bandić simbolično sudjelovao u obnovi zgrade u Zagrebu - 6 Milan Bandić pomogao u bojenju fasade: "Dao sam svoj obol u saniranju, prepiturao''

"Bitno je da imamo takvu bazu podataka, iskoristite obrazac koji je objavljen na stranicama grada Zagreba. Ne treba odustajati od prijave štete, čak i ako je plaćeno osiguranje za štetu", kaže Jozić. 

Bandić je jutros Vladi poslao pismo s prijedlozima, da se hitno pokrenu aktivnosti za fond solidarnosti EU-a. U tom je pismu spomenuo i fond izravnanja, da se 17 posto gradskog proračuna odvajalo za druge lokalne samouprave. "Smatramo da je došlo vrijeme da Zagrebu ostanu ta sredstva da se iz njega mogu financirati obnove kuća, zgrada i javnih objekata u vlasništvu Grada", kaže Jozić. 

Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje, kaže da s Vladom imaju odlične kontakte. Od Vlade su tražili da obnova bude kompletna te da se jasno odrede omjeri financiranja za grad, državu i EU. 

Kriteriji utvrđivanja novčane pomoći za vlasnike kuća još nisu određeni. Iz prijedloga zakona nije jasno kako će se graditi zamjenski stanovi. 

Milan Bandić u detalje prijedloga novog zakona nije htio ulaziti, već je govorio o stvarima na kojima Zagreb inzistira. "Gradonačelnik stoji iza svojih građana. Ne želimo sudjelovati u projektu koji je lomljenje preko koljena, bez obzira na to bili izbori za tri ili šest mjeseci. Ovo nije Gunja", rekao je Bandić. 

Želi sudjelovati u zakonu koji je životan. "Nema građana prvog i drugog reda. Svi se moraju jednako tretirati, bez obzira na to jesu li u kućama ili stanovima", kaže Bandić. 

Gradonačelnik dodaje da "nema preglasavanja" te da nema "ako". "Zakon mora biti životan, pravedan i provediv, a građani u objektima moraju biti sigurni. Ista pomoć mora biti za sve koji su pogođeni. Nema sijanja iluzija, to odbijam s indignacijom", kaže Bandić te dodaje da je ovo prije svega zadaća Zagreba, Vlade i građana. Grad treba obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima treba pomoći.

"Ne želim sudjelovati u nečemu što je osuđeno da ne uspije. Ako se ne usvoje naši prijedlozi. Nema olako obećane brzine. Nekima se očito žuri, broje zadnje mjesece. To nije moj problem, meni se nigdje ne žuri. Ljudima iz registrature s crnim rukavima poručujem da to nije stil gradonačelnika Zagreba. Ovo je preozbiljna stvar", kaže Bandić. 

Gunja neće proći

Dodaje da Zagrebu ne treba Gunja. "Gunja neće proći. To je moja poruka onima koji zabavljaju javnost iluzijama i lomljenjem preko koljena", rekao je Bandić. 

Gradonačelnik kaže da jedino Zagreb može i želi obnoviti, uz pomoć svih koji su dobronamjerni. "Ovo nije utrka na sto metara. Nismo još ni popisali objekte, a govorimo o suspenziji javne nabave. Molim? Da grad u tome sudjeluje? Pa ja želim živjeti u ovom gradu uzdignute glave", kaže Bandić. 

Dopremljene su, kaže, neke grede iz Varaždina i neke cigle. Svaka čast šleperu i ciglama, ali, kaže, pitajte tko je to poslao i kome se žuri. 

"Jesu li ljudi ostavljeni na milost i nemilost? Nisu! Grad ih nikad neće ostaviti na milost i nemilost", rekao je Bandić. 

Ponovio je da će građani sami sanirati štetu na svojoj imovini, ali dodaje da će država i grad pomoći. Sve, kaže, stoji u njegovim prijedlozima koje je uputio Vladi, među ostalim i oslobađanje od PDV-a na materijal za obnovu.

Uhlir prozvao Grad

Vodstvo Zagreba u srijedu je prozvao Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva, tvrdeći da u ovom trenutku Grad nije partner Vladi u obnovi Zagreba nakon potresa te da ne pokazuje dobru volju da sudjeluje u tom projektu.  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju