Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimila ekipa Nova TV

VIDEO Zagreb: Štakori iskaču iz grmlja, u pola sata vidjeli ih 20-ak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štakor može prenijeti bjesnoću, leptospirozu, tuaremiju - bolest štakorskog ugriza. No, najezda štakora je uvijek vezana uz čovjekovu aktivnost.

Ovih dana probleme Zagrepčanima stvaraju štakori. Viđeni su u pojedinim naseljima i to danju. Epidemiolozi kažu, kada ih se vidi danju, situacija je ozbiljna.

Borbu s tim glodavcima vode i u Slavoniji. Mještani Vinkovaca kažu da takvu najezdu štakora ne pamte.

Na zagrebačkom željezničkom kolodvoru štakori iskaču iz grmlja. U samo pola sata ekipa Dnevnika Nove TV vidjela ih je 20-ak. Štakori u urbanim sredinama nisu neobična pojava, ali stručnjaci kažu, kada ih se vidi danju, situacija je ozbiljna.

Krunoslav Capak iz Odjela za opću zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pojašnjava: 'Postoje takozvane iskustvene procjene koje kažu da ako štakora vidite danju, da ih onda ima toliko puno da hranu ne mogu pronaći noću nego izlaze danju. I onda je njihov broj ogroman, oko 100 po kvadratnom metru.'

Pojavu ovih sivih glodavaca možemo i sami spriječiti. Prvi način je adekvatno zbrinjavanje otpada; treba se riješiti ostataka hrane, ne gomilati otpad na tavanima, podrumima, oko kuća. Bitan je i okoliš - treba biti uredan jer štakori traže mjesto gdje se mogu sakriti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Velika najezda nepoželjnih glodavaca Đakovčani u očaju - Dvorišta im puna rupa od štakora koji ih teroriziraju Slika nije dostupna Gradski ured za zdravstvo 'Nema razloga za zabrinutost zbog štakora u Zagrebu'

Divovski štakori nasrnuli na svaki kutak kuća, evakuirano 12 obitelji

Nanose velike ekonomske štete, a i prijenosnici su brojnih bolesti.
'Štakor može prenijeti bjesnoću, leptospirozu, tuaremiju - bolest štakorskog ugriza. Najezda štakora je uvijek vezana uz čovjekovu aktivnost, ako ima otpada, ako ima prostora gdje si mogu napraviti sklonište oni će na tom mjestu biti i razmnožavati se', ističe Capak.

Ipak u gradu tvrde - nema mjesta panici. Jesenska deratizacija bit će obavljena. U tijeku je natječaj za javnu nabavu.

Borbu sa štakorima vode i na istoku zemlje, u okolici Vinkovaca. Tragovi glodavaca vidljivi na svakom koraku. Mještani kažu: nikad ih nije bilo kao ove godine. Ni otrovi više ne pomažu. Čini se da su se udomaćili. No, osim otrova bitno je da im se ne stvaraju uvjeti za razmnožavanje. Najučinkovitije oružje je adekvatno zbrinjavanje otpada.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene