Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zabrinjavajući rezultati

Demograf Strmota o popisu stanovništva: "Upadamo u 10 najstarijih zemalja na svijetu. Izumiremo, nestajemo..."

Državni zavod za statistiku objavio je konačne rezultate popisa stanovništva prema spolu i starosti, vjeri, nacionalnosti i državljanstvu.Pao je broj katolika, pravoslavaca, a porastao broj ateista i agnostika. Žena je za 141.000 više nego muškaraca, najviše je osoba u dobi od 60 do 64 godine. Najviše stanovnika napustilo je Vukovarsko-srijemsku i Sisačko-moslavačku županiju. Po nacionalnoj strukturi porastao je broj Hrvata i pao broj Srba. U Vukovaru je pao ispod 30 posto.

Konačne rezultate Popisa stanovništva za Dnevnik Nove TV komentirao je i demograf Marin Strmota.

"Očekivali smo taj broj, znamo je to neki 10-postotni pad od ukupnog broja stanovištva od prije 10 godina. Dobna struktura je ono što zabrinjava. Mi vidimo da se povećava udio starog stanovništva, ono što mi najviše ukazujemo. Isto ukazujemo da je to prvenstveno ekonomsko pitanje, a ne pitanje nacionalnosti, vjere, nego ekonomsko pitanje. Vidimo da je 60+ stanovništvo došlo do relativnog udjela od 30 posto, a to je prema svakoj kategorizaciji duboko staro stanovništvo i mi prema tome upadamo u 10 najstarijih zemalja na svijetu.

Izumiremo, nestajemo, ništa novo što se ne priča već 30 godina. Nažalost oni koji to prate znaju da u Hrvatskoj ta depopulacija ubrzava, ubrzava se prirodni pad, a onda uz to nam se dogodi svakih, neka razdoblja i iseljavanje, mahom mladog stanovništva što onda dodatno ubrzava ovu prirodnu depopulaciju, odnosno pad stanovništva koji mi onda iskažemo samo nekim brojem", kazao je demograf Marin Strmota.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene