Ilustracija
Ilustracija Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Po nacionalnoj strukturi u Hrvatskoj je porastao broj Hrvata i pao broj Srba, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji je objavio konačne rezultate Popisa stanovništva za 2021.


Prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2021. Hrvatska ima 3.871.883 stanovnika.

Rezultati Popisa 2021. pokazuju da udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva iznosi 91,63 posto, Srba 3,20 posto, Bošnjaka 0,62 posto, Roma 0,46 posto, Talijana 0,36 posto i Albanaca 0,36 posto, dok je udio ostalih pripadnika nacionalnih manjina pojedinačno manji od 0,30 posto.

Popis 2011. pokazao je da je udio Hrvata u nacionalnoj strukturi stanovništva 90,42 posto, Srba 4,36 posto, Bošnjaka 0,73 posto, Talijana 0,42 posto, Albanaca 0,41 posto, Roma 0,40 posto, dok je udio ostalih pripadnika nacionalnih manjina pojedinačno bio manji od 0,40 posto.

Rezultati popisa stanovništva imat će izravne posljedice na primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno u odnosu na pravo na ravnopravnu službenu uporabu jezika i pisma pripadnika nacionalne manjine koji čine najmanje trećinu stanovnika jedinice lokalne samouprave.

Ilustracija Pogledajte tko još uvijek živi u Hrvatskoj: Objavljeni su konačni rezultati Popisa 2021.

Najrazvikaniji takav slučaj je u Vukovaru, u kojem to pravo ima srpska nacionalna manjina, ali ono nije bilo implementirano u Statut Grada.

Ustavni sud je 2019., nakon četiri godine čekanja, donio odluku o ocjeni ustavnosti Statuta Grada Vukovara te zaključio da je on neustavan i naložio da se u službene dokumente i službenu uporabu ravnopravno s latinicom uvede i ćirilično pismo.


Odluka Ustavnog suda naišla je na velik otpor u dijelu javnosti, a najglasniji je bio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji ju je odbijao provesti.

Ivan Penava Penava o padu broja Srba u Vukovaru: ''Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu''

Penava je, komentirajući pad broja Srba u Vukovaru ispod 30 posto odnosno za pet posto od zadnjeg popisa stanovništva, rekao da to nije rezultat iseljavanja Srba, već je popis stanovništva iz 2011. bio netočan.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar smatra kako možebitno ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena nisu mogli konzumirati.

Muzej vučedolske kulture Vukovarska tajna za koju više znaju u svijetu nego kod nas: Kao ni Vučedol, ni Vukovar još nije do kraja ispričana priča
Građani na ulicama Vukovara - 2 Grad na Dunavu uspješno se bori za bolju budućnost: ''Kunu se u Vukovar i daju mu crkavicu, a Vukovar nije grad koji prosi''

Potpredsjednica Vlade i SDSS-a Anja Šimpraga izjavila je novinarima da će se o rezultatima popisa stanovništva za 2021. očitovati nakon što analiziraju sve podatke.

"Ako smo ispod 33 posto u gradu Vukovaru, to bi značilo da nemamo pravo na dvojezičnost, ali kad bih ja bila gradonačelnica i postupala onako ljudski, stečena prava ne bih branila", rekla je Šimpraga.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju