Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neopasne i ugrožene vrste

Blizu najveće splitske plaže mrijeste se - morski psi: "Ima ih po 200 ili 300 svaki dan"

Aktualno Galerija Morski psi u Jadranu - 3 Morski psi u Jadranu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Morski psi u Jadranu - 2 Morski psi u Jadranu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Morski psi u Jadranu - 1 Morski psi u Jadranu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Morski psi u Jadranu - 4 Morski psi u Jadranu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Morski psi u Jadranu - 5 Galerija 1/5 >>
Hrvatski Jadran dom je 60 vrsta morskih pasa i raža. Prema istraživanju hrvatsko-slovenskog tima, više od polovice ih je ugroženo. U našem moru ipak i dalje pliva na stotine morskih pasa. Iako ih rijetko viđamo jer obitavaju u dubini, neki plivaju iznenađujuće blizu prepunih plaža.

Prva pomisao na morske pse su film "Ralje" i krvoločni napadi na kupače. No, na Jadranu su napadi potpuna rijetkost. Od 60 vrsta pasa i raža, pola ih je ugroženo.

"Kod nas, mislim da je najveći problem ribarstvo", kazao je biolog Lovrenc Lipej reporterki Dnevnika Nove TV, Lini Dollar.

Znaju se zaplesti i u mreže. No, morski psi vole Jadran, pa stižu i nove vrste. Plivaju čak i blizu najveće splitske plaže.

Pročitajte i ovo Alen Soldo KAKO SE PONAŠATI? Kakvi morski psi žive u Jadranu i jesu li opasni za kupače?
Pročitajte i ovo Morski pas, ilustracija NEDAVNI NAPADI Što ako se nađete oči u oči s morskim psom? Stručnjak otkriva što učiniti i kako se ponašati

"Na Žnjanu se nalazi mnoštvo morskih pasa koji dolaze na mriještenje. Ima ih, recimo, u osmom mjesecu po 200 ili 300 svaki dan, to su vam psi od metar do metar i 80", objašnjava profesor Alen Soldo iz Splita te dodaje da ih rijetko vidimo jer plivaju dublje, ispod ljudi.

Vrste su nam neopasne. Modrulj je najpoznatiji domaći. Međutim, Soldo je u južnoj Africi istraživao i snimao najopasniju, veliku bijelu psinu. Kod nas je jako rijetka, ali je ipak ima.

"Njezino glavno područje je centralni istočni Mediteran, određeni primjerci zalaze do Jadrana. Koliko i kako zalaze, ne možemo znati", ustvrdio je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sofijom Preljvukić.

Pročitajte i ovo Eugene Finney pogledajte kako Bizarni slučaj na poznatoj plaži: Morski pas napao muškarca i spasio mu život. "Zagrlio bih ga"
Pročitajte i ovo Ilustracija Opasnost iz dubine Morski psi i statistika: Prošle godine usmrtili su devetero ljudi. Ipak, šanse da vam se to dogodi vrlo su male. Zna se točno i kolike

Zadnji smrtonosni napad bio je na njemačkog turista 70-ih, u Lokvi Rogoznici. Profesor Soldo pretpostavlja, zbog prirode rana, da je riječ o velikoj bijeloj psini. Ipak, opovrgava teoriju da morski psi dolaze za kruzerima. U Puli se psi i raže mogu vidjeti i u akvariju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene