Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, u Orahovici potpisali su koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na sljedeće izbore za Hrvatski sabor.


''Ovo je nastavak suradnje između dvije važne i velike hrvatske stranke. Često znam reći da u Hrvatskoj ima puno stranaka i da sve mogu na ovaj ili onaj način surađivati i da postoji jedna stranka s kojom se ne može surađivati, ona poznaje samo sebe i svoju politiku. Svi skupa znamo o kome se radi. Ona je duboko protkana u hrvatskoj birokraciji, centralizamu, svemu lošom što se dogodilo u našoj zemlji, a naročito u Slavoniji'', rekao je Beljak te poručio da toj stranci treba stati na kraj.

Vezani članci Peđa Grbin - 1 Hoće li Peđa Grbin biti novi čelnik SDP-a: "Riječ je o čovjeku koji ima veliko iskustvo i koji se pokazao kao marljiv zastupnik, ali…" Slika nije dostupna Beljak: ''To je zakon koji će još jedanput opljačkati hrvatske porezne obveznike''

''Treba stvoriti veliki progresivni politički blok koji će se boriti za decentraliziranu Hrvatsku, kojoj će uzor biti Austrija, Švicarska, kojoj se neće moći dogoditi da ovisi o jednom poduzeću ili jednom čovjeku'', zaključuje Beljak.

Na promjene je pozvao i Bernadić. ''Danas počinje početak savez za promjene, za moderniju napredniju Hrvatsku jednakih mogućnosti'', rekao je Bernardić.

''Suprotno spekulacijama i spinovima da HSS ide tamo, ide tu, ispada da je svaki dan spinanja, dan blamaže vladajućih'', kaže šef SDP-a.

''Samo volja građana Hrvatskoj može vratiti dostojanstvo i stabilnost'', rekao je Bernardić.

''Ovo je potvrda strateškog partnerstva HSS-a s SDP-om'', zaključuje Bernardić.

Na pitanje o potencijalnoj suradnji s HDZ-om, Beljak ponavlja da ona ne dolazi u obzir. ''Način na koji funkcioniraju politike HSS i HDZ-a nije kompatibilan, nije jednak. Mi smo stranka koja ima svoju politiku, svoju povijest i tko zna cijeniti tko nam je partner u korist suradnje a od koga imamo štetu'', rekao je Beljak.

Ostaje nejasno je li taj potez regularan. Naime, kako je jučer primijetila reporterka Nove TV Tatjana Krajač, o tome se nije izjasnio Glavni odbor stranke, koji po stranačkom statutu mora donijeti "odluku o zaključivanju sporazuma o izbornoj i postizbornoj suradnji s drugim političkim strankama na parlamentarnim i predsjedničkim izborima".

Kako neslužbeno doznajemo, dio članova Predsjedništva iznenađen je ovakvim potezom predsjednika stranke. Naime, nema spora da bi Bernardić za koaliciju s HSS-om dobio potporu Glavnog odbora stranke, no očito je da nije htio gubiti vrijeme.

''Ovo je potvrda strateškog partnerstva sa HSS-om koje je jednoglasno potvrtdilo predsjedništvo SDP-a Hrvatske, a potvrdu će donijeti i Glavni odbor kada izbori budu. Naravno, sljedeći tjedan očekujemo i rasplet ove krize koja ej pogodila Hrvatsku'', kazao je Bernardić danas u Orahovici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju