Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BEZ ODLUKE GLAVNOG ODBORA

Bernardić koalicijom s HSS-om krši Statut SDP-a?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Davor Bernardić i Krešo Beljak potpisat će u srijedu koalicijski sporazum SDP-a i HSS-a. Kako neslužbeno doznajemo dio članova Predsjedništva iznenađen je ovakvim potezom predsjednika stranke.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik HSS-a Krešo Beljak u srijedu će potpisati koalicijski sporazum SDP-a i HSS-a o zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore. No, budući da se nije sastao Glavni odbor SDP-a, upitna je regularnost tog poteza.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima Slika nije dostupna UPITNA REGULARNOST? Davor Bernardić i Krešo Beljak potpisali su koalicijski sporazum

SDP u koaliciju ulazi nakon što je Davor Bernardić dobio potporu Predsjedništva stranke no to nije dovoljno po stranačkom Statutu. Kako je primijetila reporterka Nove TV Tatjana Krajač, potpisivanje koalicijskog sporazuma bez odluke Glavnog odbora kršenje je najvažnijeg stranačkog dokumenta, Statuta.

U Statutu stranke, u članku 38. stoji kako Glavni odbor stranke na prijedlog predsjednika SDP-a donosi odluku o zaključivanju sporazuma o izbornoj i postizbornoj suradnji s drugim političkim strankama na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Kako neslužbeno doznajemo dio članova Predsjedništva iznenađen je ovakvim potezom predsjednika stranke. Naime, nema spora da bi Davor Bernardić za koaliciju s HSS-om dobio potporu Glavnog odbora stranke no očito je da nije htio gubiti vrijeme pa sporazum potpisuje kršeći stranački statut. U sporazumu koji bi trebao sutra biti potpisan, ako je suditi po prijašnjim izjavama lidera dviju stranaka, SDP će HSS-u osigurati najmanje 6 ulaznih mandata u na predstojećim parlamentarnim izborima, kad god da se oni dogode.

Dio SDP-ovaca smatra kako se Bernardić žuri s potpisivanjem koalicije kako bi HSS i potpisom vezao za sebe i onemogućio pregovore o potpori vladi Andreja Plenkovića. Drugi se pak sjećaju kako je HSS u Sabor sa pet zastupnika ušao s liste Narodne koalicije koju je predvodio SDP, a onda su svih svojih pet glasova u Saboru dali za potporu Vladi Andreja Plenkovića i Mosta.

Treba spomenuti i kako Davoru Bernardiću ovo nije prvi put da potpisuje dokument o suradnji s drugim političkim strankama bez odluke stranačkih tijela.

Podsjetimo, ''Deklaracija o dobrom društvu'' potpisana je bez da je o njoj raspravljalo i Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a, tek su potpisani dokument dobili na potvrdu.

Nadalje, poziv na potpisivanje koalicijskog sporazuma uputio je HSS, a ne SDP.

Bernardić i Beljak sporazum će potpisati u Orahovici, u podne, u hotelu Ružica grad.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako se iz Orahovice u srijedu može očekivati "jasna i jaka politička poruka prema vladajućima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene