Obavijesti Video Pretražite Navigacija
David Usupašvili

Zahvalio na potpori koju im Hrvatska daje u borbi protiv 'imperijalističkih ambicija' Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dok otvoreno krši međunarodni zakon u istočnoj Europi, Rusija je poduzela još jedan korak u Gruziji...'

Gruzija je žrtva "imperijalističkih ambicija" Rusije i cijeni potporu Hrvatske svom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik gruzijskog parlamenta David Usupašvili nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Slika nije dostupna Mračno poglavlje povijesti "Ukradeno je više od 100.000 beba, to se radilo sustavno": Prodane blizanke upoznale su se preko društvenih mreža

"Istodobno s užasnim događajima u Ukrajini i Gruzija je žrtva imperijalističkih ambicija našeg velikog susjeda. Dok otvoreno krši međunarodni zakon u istočnoj Europi, Rusija je poduzela još jedan korak u Gruziji zaključivši takozvane sporazume o integraciji s (odmetnutim gruzijskim pokrajinama) Abhazijom i Južnom Osetijom čime je u stvari provela aneksiju okupiranog teritorija", rekao je novinarima Usupašvili, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Taj se problem može riješiti samo na miran način, a ne ratom i zato smo zainteresirani da postanemo članicom EU-a i NATO-a... koji štite stabilnost Europe", istaknuo je.

Također je kazao da je došao u Zagreb kako bi hrvatskom narodu prenio poruku gruzijskog da "cijeni čvrstu potporu teritorijalnom integritetu i suverenitetu Gruzije".

Leko je rekao novinarima da je s gruzijskim kolegom među ostalim razgovarao o tijeku pregovora u Ženevi vezano za Abhaziju i Južnu Osetiju.

Po njegovim riječima, dogovorili su nastavak suradnju dvaju parlamenata i to tješnje suradnje vezano za iskustva hrvatskog parlamenta u procesu pristupanja EU-u i NATO-u koja će se odvijati kroz razna parlamentarna tijela.

Usupašvilija je zanimao cijeli proces izgradnje demokratskih standarda u hrvatskom društvu: od pravosuđa, državnog odvjetništva, sudbene vlasti do ljudskih prava i temeljnih sloboda te prava manjina.

Predsjednici parlamenata su se složili da između Gruzije i Hrvatske postoji velika mogućnost podizanja suradnje na svim poljima, posebice u području gospodarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene