Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje u Kopenhagenu

Danski vojnici nastavljaju svjedočiti o zločinu u Dvoru na Uni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Gradskom sudu u Kopenhagenu u ponedjeljak bi trebalo biti ispitano još dvoje pripadnika danskog bataljuna Mirovnih snaga UN-a koji su 8. kolovoza 1995. svjedočili ratnom zločinu u Dvoru na Unu kada su nepoznate osobe u vojnim odorama ušle u školu ubile 12 većinom hendikepiranih civila.

"Ispitivanju svjedoka će prisustvovati Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Mladen Bajić i Glavni tužitelj Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije Vladimir Vukčević koji će, uz to, održati radni sastanak te razmotriti dosadašnji rad na predmetima ratnih zločina i razgovarati o daljnjoj suradnji te njenom unaprjeđenju", priopćilo je danas Državno odvjetništvo.

Ispitivanje danskih pripadnika mirovne misije počelo je u Kopenhagenu 24. siječnja ove godine, a kako se zločin dogodio na području razdvajanja Hrvatske vojske i pripadnika srpskih postrojbi njihovim su svjedočenjima i tada nazočili predstavnici hrvatskog i srbijanskog tužiteljstva. Za ispitivanje danskih vojnika koji su se zatekli na mjestu zločina bila je potrebna i dozvola UN-a.

Sisačko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo je lani u travnju da policija provodi kriminalistička istraživanja teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, ali da se još ne zna identitet počinitelja koji su tada ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba.

Pročitajte i ovo Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

>> 'Čuo sam da s Merčepovom postrojbom na terenu ima problema'

Navelo je pritom da je sisačko-moslavačka policija dostavila 6. rujna 2006. izvješće o ratnom zločinu protiv civila. Zločine su, prema njihovim saznanjima, počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, koji su prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koji su ranije dovezeni iz Petrinje.

U cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi odvjetništvu pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina pretražena je i baza podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, a istragu zločina u travnju 2011. je pokrenulo i srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine.

Danska televizija BT je, naime, prošlog proljeća objavila prilog u kojemu je danski vojnik posvjedočio da danski vojnici u sastavu UN-a 1995. nisu reagirali kada je veći broj ljudi "u maskirnim uniformama", pred njihovim očima ubio mentalno bolesne osobe koje su se skrile od rata u školi u Dvoru. Ni u tekstu ni u video prilogu danske televizije ne govori se o tome tko su počinitelji zločina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene