Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nešto manje od 6800 maturanata u Hrvatskoj izići će danas na ispite iz izbornih predmeta Psihologije i Informatike čime i službeno počinje državna matura koja se ove godine prvi put polaže u Hrvatskoj.


Od ukupno 32.444 maturanta, koliko ih je ove godine prijavilo polaganje državne mature, Psihologiju je izabralo oko 4000 učenika, a Informatiku 2800, doznaje se u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi maturu i vrednuje ispite. Ispit iz Psihologije traje 80 minuta (od 9 do 10,20 sati), a iz Informatike 90 minuta (od 11,30 do 13 sati).

Vezani članci Slika nije dostupna Deseci milijuna kuna potrošeni na instrukcije za državnu maturu Slika nije dostupna Na internet procurilo da je tema mature Dostojevski?

Nakon što se vrednuju, rezultati ispita unijet će se u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta) i 30 dana nakon pisanja ispita bit će dostupni učenicima. Riječ je o izbornim predmetima čije polaganje nije obvezno, ali će se posebno bodovati pri upisu na pojedina visoka učilišta na koja su se učenici prijavili.

Sve veći interes za informatiku

Maturanti gimnazija, koji obvezno polažu maturu, veći su interes iskazali za Psihologiju koju je prijavilo njih 2553, dok ih se za Informatiku odlučilo 887. U srednjim strukovnim školama, u kojima ispiti državne mature nisu obvezni, vlada veći interes za Informatiku, koju je prijavilo čak 1850 učenika četvrtih razreda.

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju položiti ispite državne mature ako se žele upisati na studij. Osim njih, ispite državne mature polažu i osobe koje su srednju školu završile prijašnjih godina te osobe koje školovanje završavaju (ili su završili prijašnjih godina) u inozemstvu, a žele se upisati na visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

>> Državnu maturu polagat će gotovo 100 posto učenika

Ispiti iz triju obveznih predmeta (Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika) i 15 izbornih (po odabiru učenika) polagat će se tijekom tri i pol mjeseca, do 2. lipnja, a ukupni rezultati bit će poznati 1. srpnja. Za polaganje se prijavilo ukupno 32.444 redovnih učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj (oko 12.669 gimnazijalaca i oko 19.775 učenika strukovnih četverogodišnjih škola). Osim njih ispite državne mature prijavila su 4794 pristupnika koji su školovanje završili prijašnjih godina te 1573 pristupnika koji školovanje završavaju ili su završili izvan Republike Hrvatske. (Hina)