Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probijanje leda

Državnu maturu polagat će gotovo 100 posto učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istekao je rok za prijavu državne mature, a do danas se prijavilo oko 40 tisuća kandidata. Prvu hrvatsku državnu maturu polagat će gotovo svi gimnazijalci i 92 posto učenika četverogodišnjih strukovnih škola, što nije nevažno, jer samo oni mogu konkurirati za fakultet.

Maturantica Petra Kalić na vrijeme se prijavila za državnu maturu, a ta odlična učenica ne boji se velikog državnog testa. 'Možda bodovanje nas još muči, ali inače sve u redu', kaže Petra. Uz obvezne predmete hrvatski, engleski i matematiku, prijavila je još tri izborna, i čak devet fakulteta. 'Najviše bih htjela upisati fizioterapiju na zdravstvenom veleučilištu, a drugi izbori su više za neke ako propadne ovo, PMF, biologije, kemija i to', dodaje Petra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upozorenje pred državnu maturu 'Budućim studentima bilo bi pametnije da uče' Slika nije dostupna Novi sustav upisa na fakultete Državna matura uvjet za hrvatske fakultete i za učenike iz BiH

>> 'Budućim studentima bilo bi pametnije da uče'

Petra i njoj slični maturanti govore u ime svih, jer gotovo 100 posto gimnazijalaca je prijavilo državnu maturu, uz 92 posto maturanata četverogodišnjih strukovnih škola. No, još uvijek nisu svi spremni. Učenici su najviše prijavljivali matematiku na nižoj razini, te hrvatski i engleski na višoj razini, ovisno što im donosi više bodova za fakultet. Top izborni predmeti su fizika, politika i biologija, a iako na probnoj maturi nisu pokazali zavidno znanje, u Agenciji za znanost mnogo očekuju.

'Naravno da im ta proba nije bila bitna niti za njihov uspjeh za školu niti za upis na visoka učilišta. Tako da ove godine će sigurno biti puno bolje znanje i rezultat na državnoj maturi nego što je to bilo za probnu državnu maturu', rekao nam je Igor Drvodelić iz Agencije za znanost. Ipak, vidjet će se uskoro, jer državna matura počinje već 19. veljače.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene