Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ispitom iz matematike danas započinje državna matura na koju se prijavilo oko 30 tisuće učenika u Hrvatskoj, od čega oko 12 000 gimnazijalaca i oko 19 000 učenika četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola.


Od ove se godine ispiti državne mature pišu nakon završetka nastavne godine, u razdoblju od 23. svibnja do 6. lipnja. Jedino što se pisalo tijekom drugog polugodišta, u prvom tjednu travnja, bili su esejski dijelovi ispita iz hrvatskog i stranog jezika.

Rezultati državne mature bit će poznati 4. srpnja. Pisat će se po dva ispita dnevno, a obavezni predmeti su smješteni ponedjeljkom, kako bi se učenici odmorili i pripremili.

U prosjeku su učenici gimnazija prijavili tri obavezna i dva izborna predmeta, a učenici strukovnih škola su uz tri obavezna prijavili po jedan izborni predmet. Upis je proveden elektronskim putem, bez papira i poštanskih troškova.

U ponedjeljak se pišu ispiti iz matematike i etike. Dan poslije, 24. svibnja, testovi su iz informatike i psihologije, 25. svibnja fizika i povijest, 26. svibnja sociologija te politika i gospodarstvo, 27. svibnja biologija i likovna umjetnost, 30. svibnja hrvatski i glazbena umjetnost, 31. svibnja kemija i filozofija te 1. lipnja engleski, njemački, fracuski, talijanski i španjolski jezik.

Vjeronauk i geografija polažu se 2. lipnja, dan poslije grčki, latinski, srpski, mađarski, češki te talijanski kao materinji jezik. Logika se polaže 6. lipnja.

Vezani članci Državna matura - 4 Muzička akademija oglasila se o slučaju maturantice o kojoj ovih dana priča cijela Hrvatska: "Mi ćemo možda..." Amalija i Viktor, najbolji maturanti - 3 Oni su najbolji ovogodišnji maturanti, ispite položili bez greške: "Da budem iskrena, počela sam učiti tjedan dana prije"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju