Brojne sudbine ubijenih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu i dalje su nepoznanica. Poginulim Petrinjcima u nedjelju su sumještani i suborci odali počast.

Galerija


U tišini su se mještani Petrinje i suborci iz svih krajeva Hrvatske prisjetili ubijenih Petrinjaca u Domovinskom ratu.

Vezani članci Tučnjava, ilustracija Uhićeni i maloljetnici: Ispred škole u Vukovaru potukla se skupina mladića hrvatske i srpske nacionalnosti Bojan Glavašević Glavašević komentirao uhićenja za zločin na Ovčari pa gotovo zaplakao: "Volio bih ih pogledati u oči prije nego što odu na robiju..."

Počast za 598 ubijenih u koloni su odale i članice Udruge žena u domovinskom ratu iz Zadra. „Ne možemo niti zamisliti koliko bi to zapravo bila velika kolona živih ljudi, da su oni danas s nama“, rekla je Ivana Haberle iz Udruge.

Tužno sjećanje je i za obitelj Filipa Matanovića koji je u ratu izgubio sina Predraga, zapovjednika druge gardijske brigade Gromovi.

A upravo zbog svih poginulih sisačko-moslavački župan Ivo Žinić poslao je poruku svim mladima. „Ma da se evo malo više cijeni sve što su hrvatski branitelji uložili i da baš na svaku teškoću da ne odlaze iz ove hrvatske države“, poručio je Žinić.

Počast ubijenima odali su i Vukovarski branitelji, koji i dalje kao i građani Petrinje traže odgovore tko je ubio njihove najmilije. „Dvadeset i sedam godina do današnjeg dana nije nitko odgovarao za taj zločin. Žalosno je da je toliko ljudi tu ubijeno“, rekao je Đuro Biki iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Vukovar.

Prosvjed branitelja u Vukovaru zbog sporosti institucija koje provode istrage zločina komentirala je europarlamentarka Marijana Petir. „Riječ je o vapaju kako bi se trgnule sve državne institucije i shvatile da je prioritet procesuirati ratne zločine, jer svi se želimo okrenuti budućnosti, ali da bi se mogli okrenuti budućnosti moramo zatvoriti neka otvorena pitanja iz prošlosti“, ističe Petir.

Dok politika smiruje situaciju, obitelji ubijenih branitelja i civila traže samo odgovor na pitanje tko je kriv za smrt njihovih najmilijih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr