Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan Europe

Dan Europe 9. svibnja obilježit će se Festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu

PR
PR Foto: PR
Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i ove godine organizira proslavu Dana Europe – i to Festivalom vještina na Europskom trgu u Zagrebu u utorak, 9. svibnja 2023., u trajanju od 11 do 14 sati.

Suorganizatori su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i veleposlanstva država članica Europske unije akreditiranih u Zagrebu. Europska unija 2023. proglasila je Europskom godinom vještina, što je sadržajni povod Festivala, dok je ove godine obilježavanje Dana Europe posebno i radi 10. godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji.

Ostali partneri Festivala vještina su Agencija za mobilnost i programe EU-a, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, socijalne politike i obitelji, nacionalna kontaktna točka za Europsku godinu vještina 2023.

Od 11 sati u Kući Europe na Europskom trgu održat će se radionice kognitivnih, komunikacijskih i digitalnih vještina pod vodstvom Instituta za inovacije. Na Europskom trgu posjetitelji će za to vrijeme moći razgledati štandove država članica Europske unije, upoznati se s radom Udruženja obrtnika grada Zagreba te s vještinama koje se podučavaju u strukovnim školama ambasadorima Europskog parlamenta, informirati se o programima mobilnosti i sudjelovati u raznim aktivnostima poput EU pub kviza.

Svečano otvorenje Festivala vještina održat će se u 12 sati, a uz voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva, Festival će otvoriti i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, Andrea Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarsvu vanjskih i europskih poslova, švedska veleposlanica u Hrvatskoj Diana Helen Madunic, te direktor za urede Europskog parlamenta Stephen Clark.

Više od 75 % tvrtki u EU-u teško pronalazi kvalificirane radnike, a tek svaka treća zaposlena osoba u Europi posjeduje osnovne digitalne vještine. Europa se suočava s manjkom radnika, od graditeljstva i zdravstvene skrbi do inženjerstva i IT-a: potražnja je velika za visokokvalificiranim, ali i niskokvalificiranim radnicima. Zato europske institucije u 2023. osobito žele komunicirati baš o važnosti vještina i njegovanja talenata u Europskoj uniji – osobito kroz cjeloživotno obrazovanje i prekvalifikacije, izjavio je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev.

Detaljni program Festivala vještina i više informacija pronaći ćete na internetskoj stranici ili na društvenim mrežama Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj - Twitteru, Facebooku, YouTubeu i Instagramu.

O Europskoj godini vještina 2023.
Svake godine, na Dan Europe, obilježava se rođendan Europske unije uz odabir teme koja se smatra ključnom u komunikaciji europskih institucija s građanima. Ove godine tema je Europska godina vještina. Europska komisija, u suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, socijalnim partnerima, javnim i privatnim službama za zapošljavanje, gospodarskim i industrijskim komorama, pružateljima usluga obrazovanja i osposobljavanja te radnicima i tvrtkama, u okviru Europske godine vještina, želi skrenuti pažnju na važnost cjeloživotnog obrazovanja s ciljem jačanja konkurentnosti radne snage i stvaranja kvalitetnijih prilika na tržištu rada. Unija je ove godine odlučila staviti poseban naglasak na važnost stjecanja vještina, proglasivši 2023. Europskom godinom vještina s osobitim fokusom na cjeloživotno obrazovanje, dodatno usavršavanje i digitalne vještine, kao i na nove izazove s kojima se suočava tržište rada u Hrvatskoj i u Europi.

PR PR (Foto: PR)

O Danu Europe
Dan Europe tradicionalno se obilježava 9. svibnja, na obljetnicu Schumanove deklaracije. Toga je dana 1950. Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, prve u nizu nadnacionalnih europskih institucija iz kojih je nastala Europska unija. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom današnje Europske unije. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se otad 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene