Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Osuđeni hrvatski zastupnici

Da, prekršili su zakon. Ali svejedno ostaju u Saboru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ni priznanje pokušaja potkupljivanja sudaca nije dovoljno da bi zastupnik izgubio mjesto u Saboru, saborsku plaću, saborsku mirovinu...

Nastavak suđenja Dragi Tadiću za potkupljivanje sudaca u slučaju Glavaš podsjetilo je na mrlju bačenu na Markov trg, gdje u saborskim klupama, između ostalih, sjede i oni koji su kršili zakone. Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić je priznao krivnju za sudjelovanje u pokušaju podmićivanja suca Vrhovnoga suda i tako nagodbom s USKOK-om izbjegao kaznu zatvora. Sada u Saboru zastupa glasače kao uvjetno osuđeni pomagač u pokušaju davanja mita, a zakon mu to i dopušta.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

>> Slučaj Glavaš: 'Napravili smo nenormalno sr****'

Naime, u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor piše kako će bez mandata ostati zastupnik koji je pravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci.

>> Ivan Drmić nagodio se s USKOK-om

Nekoliko tjedana prije nego je sjeo u saborske klupe, SDP-ov zastupnik Mario Moharić optužen je za nesavjesno poslovanje, zloporabu ovlasti i sukob interesa tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Goričan. U svibnju je nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora. Ovo su samo slučajevi sadašnjeg saziva, a osim presuda zastupnicima, svjedoci smo i postupka protiv čitave stranke, HDZ-a, u slučaju Fimi media.

>> SDP-ov Moharić nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci uvjetno

Prije suđenja, saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo odlučuje o skidanju imuniteta zastupniku kako bi sud mogao odlučivati je li zastupnik počinio kazneno djelo. Ili bolje rečeno - je li prekršio zakon koji je donijela institucija u kojoj sada i sam sudjeluje o kreiranju i donošenju zakona koji vrijede za sve građane RH. Ono o čemu ti zakoni ne pišu jest moralna odgovornost saborskih zastupnika, ali u tim slučajevima presudu će donijeti birači.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene