Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Tadiću

Slučaj Glavaš: 'Napravili smo nenormalno sr****'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzbudljivo je u nastavku suđenja osječkom poduzetniku Dragi Tadiću. Preslušavani su tajno snimljeni telefonski razgovori, u kojima su suradnici Branimira Glavaša pokušali podmititi suce Vrhovnog suda, ne bi li mu ublažili kaznu za ratni zločin.

USKOK-ove snimke otkrile su da se među ostalim, lobiralo i preko bivšeg predsjednika Mesića, ali i njegova zeta. Kad su shvatili da ih se prisluškuje, razgovarali su u šiframa. Glavaša su obavijestili nakon odlaska u policiju i priznanja na USKOK-u.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Noa Milivojev Traje suđenje Cure detalji optužnice: Monstruozni ubojica tiktokerice njezinoj majci slao poruke nakon što joj je udavio kćer i izrezao je na komade

Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Riječ je o saborskom zastupniku HDSSB-a Ivanu Drmiću, bivšoj zamjenici glavnog urednika Glasa Slavonije Sanji Marketić i splitskom poduzetniku Srećku Jurišiću, uvjetno osuđenima na dvije godine zatvora te Tadićevoj supruzi Božica Tadić - Ćavar koja je pristala na uvjetnu kaznu od 15 mjeseci.

Osim međusobnih razgovora Tadića i suoptuženika u sudnici su se mogli čuti i razgovori nekih od njih s Glavašom koji je u to vrijeme u bijegu čekao pravomoćnost presude u slučajevima "garaža" i "selotejp". Jurišić koji je prvi pristao na nagodbu s tužiteljstvo snimljen je i tijekom razgovora s Renatom Obranovićem, zetom bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Dio snimljenih razgovora nastao je i nakon što se za ovu aferu doznalo u javnosti pa su Sanja Marketić i Drmić u policiji izmislili da ih je nepoznata osoba od njih tražila mito, zbog čega su kasnije osuđeni i za lažno prijavljivanje kaznenog djela.

"Čuj, ja sad tebi mogu reći, mi smo napravili nenormalno sr****, nenormalno. I ja se nadam da ćeš ti bit tu zaštićen. Mi smo stupili u kontakt s jednim čovjekom, koji se obratio meni, koji je nudio pomoć u tvom slučaju, a on je odmah tražio novce - 70 tisuća eura", moglo se čuti iz USKOK-ovih snimki razgovora između Sanje Marketić i Branimira Glavaša.

Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda, koji bi tijekom suđenja trebao biti ispitan kao svjedok, glavnom državnom odvjetniku prijavio Tadićevo raspitivanje o slučaju Glavaš. Među 22 svjedoka u sudnici bi trebali biti ispitani i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić te Ivić Pašalić.

Glavaš zbog kojega je Tadić, prema tvrdnjama USKOK-a, pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene