Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijepori oko Istanbulske

Crkva okreće leđa Plenkoviću? Svećenik u zagrebačkoj crkvi pozvao vjernike na prosvjed ispred HDZ-a

Misa, arhiva (Foto: Pixell)
Misa, arhiva (Foto: Pixell) Foto: Pixell
Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovom trgu .

Posljednjih desetak dana traje u HDZ-u intenzivna rasprava o Istanbulskoj konvenciji, a ona je zasad rezultirala činjenicom da se sve više važnih članova stranke izjašnjava protiv nje. Oko Istanbulske su se angažirali i drugi zainteresirani akteri na javnoj sceni, naročito Crkva.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Naime, svećenici na misama po Hrvatskoj u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije. HDZ-ovci koji su praktični vjernici slušaju to i vjerojatno im nije svejedno.

U nedjelju navečer je tako, piše Novi list, na misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici bio Karlo Ressler, savjetnik premijera Plenkovića.

Čuo je tom prilikom s oltara svećenika kako, primjerice, polemizira s Plenkovićevom tezom da je Istanbulska konvencija »duboko kršćanska«, a na kraju mise je još pročitana obavijest da će se u subotu u Zagrebu održati prosvjed protiv konvencije i da će započeti, kako je rečeno, ispred sjedišta HDZ-a.

Presedan je da se u katoličkim crkvama poziva na demonstracije ispred sjedišta HDZ-a, koje će završiti na Markovom trgu.

Logično je da su u HDZ-u zabrinuti ovakvim razvojem događaja i u tom kontekstu valja promatrati i jučerašnju Plenkovićevu čestitku kardinalu Josipu Bozaniću za njegov imendan.

"Neka Vas patron Crkve i obitelji te višestoljetni zaštitnik hrvatske domovine, svojom pravednošću i vjerom vodi putem Vašeg poslanja", napisao je premijer Bozaniću, kako je objavljeno na web stranici Vlade.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene