Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradi se na sve strane, ali se istodobno često zaboravlja na povijesnu baštinu. Jedna od najstarijih crkvi i groblja na šibenskom području polusrušena je i vandalizirana, a pokušaji da se obnovi nikako ne prolaze.


Umjesto u crkvi, misno slavlje u čast Svetog Lovre održava se ispred nje. Crkva iz 14. stoljeća odoljela je vremenu i Turcima, ali ne i modernim Hrvatima. Iz krova doslovno rastu stabla, lokalni pijanci izvadili su prozore, lastavice savile gnijezdo nad oltarom, a strop samo što se nije urušio. 'Tu je ministarstvo koje bi to trebalo rješavati. Ali znate ministarstvo, oni to po kratkom postupku odbiju i tu nema ništa onda', rekao je Predrag Bumbak, predsjednik mjesnog odbora Jadrtovac.

Vezani članci Prva pričest Za vrijeme prve pričesti nasmijala cijelu crkvu, potezom zbunila i svećenika Don Ivan Terze Zbog koronavirusa ove će se godine mise održavati drugačije: U Splitu vjernici mogu sve pratiti putem videozida ili virtualnim putem

Odmah do crkve jedno od najvrjednijih arheoloških nalazišta u Dalmaciji. 350 grobnica, u kojima su pronađeni dokazi o naseljavanju Hrvata u 7. stoljeću, zarasle su u korov. 'Mi možemo upozoriti. Međutim, mi kao konzervatori naravno ne možemo sami na svoju ruku organizirati akciju uređenja, obnove ili ne znam što' rekao je Marko Menđušić, pročelnik Konzervatorskog odjela Šibenik.

Problem su vlasnički odnosi. Dio zemljišta je privatan, dio crkveni, a nitko od nadležnih dosad nije reagirao. Posljednja istraživanja započeta su 1995. Umjesto da je konzervirano i uređeno, groblje već 5 godina stoji ovako, jer novca za radove nema. Na sličnim nalazištima konkurentske zemlje zarađuju golem novac. 'Sve su ovo područja, lokaliteti koji imaju svoje priče i naprosto i turisti sami, recimo na Bribirsku glavicu, pa i tu kad smo istraživali, turisti sami iz vanjske literature saznaju za te lokalitete i dođu i pogledaju. Znači to je samo jedan novac iz turizma za koji se treba slegnuti i uzeti', rekao je Željko Krnčević iz Muzeja Grada Šibenika.

Povijesni značaj i turistički potencijal ovog i sličnih nalazišta očito trenutačno nisu bitni. Mještani Jadrtovca prisiljeni su sami nositi svoj križ, a uskoro bi mogli ostati bez onog na zvoniku.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju