Svojim programskim rješenjima i aplikacijama pomažu američkim liječnicima i pacijentima, imaju stopu rasta od 545 posto, a zbog njih se u Vukovar - doseljava.

Galerija


Code Consulting mlada je IT tvrtka iz središta Vukovara, koju je ugledni Deloitt svrstao na popis 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki iz Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Vezani članci Tomo Medved (Foto: Dnevnik.hr) Županijska bolnica u Vukovaru postat će Nacionalna memorijalna bolnica Željka Mitrović, djevojčica u plavom kaputiću (Foto: Dnevnik.hr) Što se dogodilo s uplakanom djevojčicom u plavom kaputiću iz Vukovara: "Lomila sam se ostati ili otići, ali srce previše voli ovu Slavoniju"

Baš zbog njih Vukovarac Davor više ne razmišlja o odlasku.

"Baš sam bio u razmišljanju, otići ili ostati, tako da mi ovo baš puno znači" govori Davor Babić, zaposlenik.

Posao je dobio zbog poznavanja informatičkih tehnologija.

"Ostao mi je diplomski iz informatologije, tako da sam zapravo knjižničar", govori Davor.

Srijemska silicijska dolina (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Srijemska silicijska dolina (Foto: Dnevnik.hr) - 3

"Počeli smo sa svega par ljudi, radili smo na projektima, klijenti su bili zadovoljni i tražili da povećavamo tim, tako se ve dogodilo", govori vlasnik tvrtke, Saša Salamon.

U 6 godina narasli su na 40 zaposlenih. Neki su u Vukovar zbog posla i doselili.

"Nakon završene srednje škole u Belom Manastiru, to je bilo 2014. godine, sam dobio ponudu za posao zbog koje sam se preselio u Vukovar", govori Ivan Iliškov, zaposlenik.

U pauzama se igra ping pong, a radno vrijeme provodi u stvaranju aplikacija i programskih rješenja za američku medicinsku industriju. Kreirali su i pametnu četkicu za zube.

"Dok djeca četkaju zube oni kretnjama kontroliraju igru na smartphoneu ili tabletu i na taj način potičemo djecu da žele prati zube", objašnjava Saša.

Projekata ima još, pa se tvrtka namjerava i dalje širiti.

"Početkom sljedeće godine trebamo barem još 10tak ljudi", govori vlasnik.

"Svi su negativni oko Vukovara,. Ljudi se sele u Irsku, nemaju nigdje posla, nema se što raditi. Ja mislim da ima mjesta tu u Vukovaru, lijepo je tu, samo treba dati šansu", govori Ivan.

Šansu treba dati i novim zanimanjima, jer Hrvatskoj i dalje kronično nedostaje informatičkih stručnjaka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr