Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak informatičara

U 5 GODINA OTIŠLO IH 10.000 Problem je jednostavan, no gdje je rješenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deset tisuća informatičara napustilo je Hrvatsku u proteklih pet godina. U Europi nedostaje informatičara pa ih vrbuju strane tvrtke, a domaći poslodavci ne mogu naći dovoljno kvalitetnih stručnjaka.

Problem je jednostavan, hrvatsko obrazovanje ne školuje dovoljno informatičara, a hrvatske tvrke zbog visokih davanja i poreza teško konkuriraju stranim tvrtkama u privlačenju radnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine" Konobar Nitko neće? Ugostitelj konobarima nudi plaću od 11.000 eura: "Nema radne snage"

Mladom programeru Mariu Radoniću stižu ponude za posao iz cijele Europe, a mnogi su njegovi prijatelji informatičari, kaže, takve ponude i prihvatili.

"Skoro na dnevnoj bazi šalju neke ponude ja to zasad ignoriram sve. Još neko vrijeme svakako ću bit tu zato jer vjerujem u ovu firmu, vjerujem da možemo nešto dobro napraviti i da se probijamo na svjetskom tržištu", kaže Mario.

U proteklih pet godina zemlju je napustilo 10 tisuća informatičara, a hrvatsko obrazovanje ne školuje dovoljno novih stručnjaka, ističu iz sektora.

"Svi muku muče s nalaženjem obrazovanih ljudi koji su vrhunski softverski inženjeri, ne moraju biti vrhunski samo da su obrazovani da ih to zanima da se s time bave i postoji opaki deficit toga i Amerkinaci već jako puno ulažu u školovanje djece od malih nogu da im se otvore vrata tog svijeta", ističe Luka Abrus, direktor tvrtke "Pet Minuta".

Isto muči i proizvođače računalnih igara. Strane tvrtke vrbuju domaće stručnjake, a hrvatske tvrtke zbog visokih poreza i davanja na pozamašne plaće informatičara teško dovode radnike izvana.

"Da bi došao ovdje morate mu ponuditi i konkurentnu plaću i morate biti kao poslodavac u mogućnosti da jednom kad sva davanja na tu plaću koja je konkurentna i uplatite da ne bankrotirate", kaže Ante Vrdelja iz Klastera proizvođača računalnih igara.

Iz sektora žele poticajnije poslovno okruženje i reformu školstva u informatičkom smjeru da mladi stručnjaci ne bi ostajali u Hrvatskoj samo iz domoljubnih razloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene