Bivši premijer Ivo Sanader ispitao svjedoka Petra Čobankovića u unakrsnom ispitivanju i pitao ga - 'Je li vas Kosor nagradila?'


Nastavak svjedočenja bivšeg HDZ-ovog ministra Petra Čobankovića u slučaju Planinska nastavio se očitovanjem o 'šalabahteru' iz kojeg je Čobanković jučer čitao tijekom svjedočenja. Tonči Petković iz USKOK-a tvrdi kako će se vjerodostojnostiskaza Petra Čobankovića, ocijeniti usporedbom iskaza drugih svjedoka i dokazima u postupku.

Vezani članci Slika nije dostupna Sanader bivše stranačke kolege pozdravio u sudnici: Bok dečki! Slika nije dostupna Suđenje Ivi Sanaderu u slučaju Planinska odgođeno za 22. rujna

Odvjetnik Sanaderove obrane Čedo Prodanović ističe kako je upito što su bilješke išle točnim redosljedom, kako su išla pitanja te da ima i nekoliko napisanih samih pitanja. Prodanović dodaje kako Čobanković jučerašnjim iskazom tereti Sanadera i više nego je to činio kao okrivljenik u istrazi pa Sanaderova obrana sumnja na to da Čobanković odrađuje nagodbu s USKOK-om i smatraju takvo što van svih kriterija.

Čobanković manji od makova zrna

Sanaderova obrana nadalje tvrdi kako Čobanković svjedoči po instrukcijama, a odvjetnik svjedoka Stjepana Fiolića, Ante Madunić, je predložio da se očituje i sam svjedok Čobanković, koji je još jučer tražio riječ, koju mu sud nije dozvolio.

Na to je prigovorio sam Sanader, argumentom 'u čije ime se Madunić javio?' i koga on zapravo zastupa. Madunić mu je odgovorio - 'Vas ne!'.

Sud je odredio kraću pauzu, nakon koje je odbio da bilješke uđu u spis kao dokaz te su vraćene odvjetniku Čobankoviću. Sud je isto tako ocijenio kako će se vjerodostojnost iskaza Čobankoviću moći pokazati i dokazati unakrsnim ispitivanjem.

Čobanković se opet htio očitovati te je rekao kako ga nitko nije upozorio na to da ne smije gledati bilješke te da se napada njega i njegov dignitet. Sutkinja ga je prekinula te je nastavio svjedočiti bez bilješki i odgovoara na pitanja Sanaderove obrane.

Sanader: Je livas Kosor nagradila?

U unakrsnom ispitivanju sudjelovao je i optuženi bivši premijer Ivo Sanader te je Čobankovića pitao je li ga bivša premijerka Jadranka Kosor nagradila mjestom potpredsjednika Vlade zato što je predložio njegovo isključenje. Čobanković mu je odgovorio kako ne zna za takvu nagradu, ali je potvrdio kako je bio je dan od onih koji su se zalagali da ga se izbriše iz članstva HDZ-a.

Čobanković je dodao kako nije iskaz usklađivao s Jadrankom Kosor (koja je vodila sjednicu Vlade na kojoj je kupljena zgrada), prije ispitivanja u USKOK-u. Svjedok Čobanković je negodovao i oko pitanja Sanaderove obrane oko imovine njegove obitelji, koja smatra diskreditirajućima.

Kad je ušao u Vladu 2003. godine, njegova je obitelj imala 10 hektara vinograda i oko šest hektara oranica, a 2011. kad je otišao, imali su oko 50 hektara vinograda i 10 hektara oranica. Čobanković ističe kako je sve to transparentno, zakonito te da može dostaviti dokumentaciju o transakcijama. Dodao je kako su sinovi uglavnom kupovali na kredit te da je on samo pomagao.

Prvi dan svjedočenja

Prvog dana svjedočenja Petar Čobanković je kazao da nikada nije bio 'sretan' zbog tog posla jer se pribojavao da će slučaj završiti u medijima te uzrokovati probleme njemu, Sanaderu i stranci.

Kako je i prije suđenja priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj Čobanković je 'sporazumno' osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro.

>> Sud Čobankoviću oduzeo 'šalabahter' iz kojeg je čitao tijekom svjedočenja

No, s USKOK-om se nije nagodio i bivši vlasnik zgrade Stjepan Fiolić, iako je priznao da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje predao milijunsku proviziju. Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo regionalnog razvoja. (Hins)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju