Prosječna cijena benzina od utorka iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna.

Galerija


Iako je cijena barela nafte pala pa je gorivo jeftinije u većini država Europe, ono je u Hrvatskoj i dalje sve skuplje. Prosječna cijena benzina od utorka iznosi 10,63 kune, dok je prosječna cijena dizela 10,07 kuna. Rast je to za oko 60 lipa u mjesec dana za litru benzina te za oko 70 lipa za dizel.

Vezani članci Benzinska postaja (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Opet poskupjelo gorivo: Cijena Eurosupera 95 i do 10,70 kuna, eurodizel prešao granicu od 10 kuna Točenje goriva (Foto: Pixell) Stigao novi udar na vozače, a država još ne misli intervenirati: Od ponoći benzin skuplji za još 12 lipa, a dizel za 16 lipa

Naime, osim što imamo gotovo najveći PDV u Europi, imamo i visoke trošarine koje za litru eurosupera iznose 3,86 lipa pa po tome ispada da litra benzina stoji 3,64 kune, navode 24 sata. Kunu uzme prodavatelj, a država na to obračunava trošarinu i potom doda PDV.

Reakcija iz Vlade još nema iako su još početkom svibnja govorili da prate situaciju s cijenama i da će reagirati ako bude potrebno.

Od trošarina tridesetak lipa odlazi Hrvatskim željeznicama, malo više od kune Hrvatskim cestama i autocestama, a ostatak u državnu blagajnu.