Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudac odbio nagodbu

Četiri godine nakon uhićenja: Pravne zamrzlame u slučaju suđenja Marini Lovrić Merzel

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U slučaju suđenja bivšoj županici Marini Lovrić Merzel došlo je do nevjerojatnih pravnih zavrzlama na relaciji sudac Ivan Turudić i USKOK.

Zaplet u slučaju suđenja Marini Lovrić Merzel nastao je jer je sudac Ivan Turudić odbio prihvatiti nagodbu USKOK-a s okrivljenim Željkom Žužićem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKOK traži zaštitu SVE ZBOG TURUDIĆA? Žužiću su prekršena ljudska prava Slika nije dostupna Zbog 'osobnih razloga' Turudić odbio prihvatiti nagodbu za Žužića, obrana zatražila njegovo izuzeće

On je priznao je da je dao mito u iznosu 100 tisuća eura bivšoj županici Lovrić Merzel, no ako nagodba ne prođe, sve što je rekao briše se, pa kao optuženik na sudu može reći i da nije kriv.

No, sa Žužićevom nagodbom s USKOK-om za godinu dana zatvora uvjetno sudac Ivan Turudić nije se složio.

On sporazum ne prihvaća, a kaznu smatra preblagom.

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Sad sam u izradi pisanog obrazloženja rješenja o odbijanju izjave za donošenje presude na temelju sporazuma, to pisano obrazloženje će ići van sutra ili najkasnije prekosutra, u njemu će biti navedeni i razlozi kojima sam se vodio", govori Turudić.

Da je nagodba prihvaćena, Žužić bi od suokrivljenika postao svjedok, ključni protiv Merzel.

Odbijanje te nagodbe pak znači i da Žužić ostaje optuženik na suđenju. Koji, ako tereti Merzel, tereti i sam sebe.

"Iskaz vezano za sporazum se mora vaditi iz spisa, dakle on može dati novi iskaz neovisan od samog sporazuma, u kojem može reći da nije kriv", govori Aleksandar Maršavelski s Pravnog fakulteta u Zagrebu. 

USKOK je već najavio da će od Dinka Cvitana tražiti da podnese zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu. Jesu li to i napravili, DORH ne otkriva. Ali jasno daju do znanja koliko su im važne nagodbe, pa i Žužićeva.

Turudić je zakazao novo ročište u travnju. Na dva prethodna USKOK je napuštao sudnicu.

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Kako oni smatraju da su iznad zakona, da mogu kršiti zakon, da mogu ne poštivati sud, oni će to ponovno napraviti, ja sam o tome obavijestio i ravnateljicu USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika, nema nikakvih reakcija, to upućuje na činjenicu da su oni duboko suglasni s postupanjem svojih zamjenika."

Očekuje se i potez Državnog odvjetništva. Kako će, bez ključnog svjedoka Žužića, spašavati postupak protiv bivše SDP-ove županice četiri godine nakon uhićenja i dvije godine nakon potvrđene optužnice?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene