Nakon jučerašnjeg dramatičnog pripremnog ročišta, na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšoj županici Marini Lovrić Merzel, i to jednako dramatično. Uskok je opet tražio izuzeće suca Ivana Turudića, što je on ponovno odbio.

Galerija


Predstavnici Uskoka ponovno su napustili sudnicu nakon što su zatražili izuzeće suca Ivana Turudića. On je, kao predsjednik Županijskog suda, opet odbio izuzeti sam sebe, ocijenivši zahtjev Uskoka neosnovanim, jer je o tom zahtjevu već Vrhovni sud odlučivao, pa je Turudić sve protumačio kao odugovlačenje postupka. 

Vezani članci Kriminal (Foto: Thinkstock) USKOK okončao istragu: Zaradili milijune krivotvorenjem hrvatskih dokumenata za mafiju, među njima i nekoliko djelatnika MUP-a Slika nije dostupna Turudić odbio prihvatiti nagodbu za Žužića, obrana zatražila njegovo izuzeće

"Nitko ne zna što će dalje biti", rekao je Čedo Prodanović, odvjetnik Marine Lovrić Merzel, nakon što je izašao iz sudnice.

Uskok je najavio da će tražiti ocjenu zakonitosti jer je sudac Ivan Turudić, tvrde, donio već treću nezakonitu odluku u 24 sata. Glavni bi državni odvjetnik tako trebao podnijeti zahtjev za zaštitu zakonitosti jer je Turudić odbio prvo nagodbu Uskoka i tajkuna Željka Žužića, suprotno stavu Vrhovnog suda, a onda je dva puta odbio zahtjev Uskoka da se izuzme iz ovog sudskog postupka.

Sudac Ivan Turudić izjavio je kako su sve odluke koje je donio zakonite. Kazao je da je ponašanje Uskoka protivno Ustavu i zakonu te da tužitelji nemaju ovlasti napustiti sudnicu bez odobrenja predsjednika vijeća. "Nisu dobili odobrenje i time su pokazali da ne poštuju hrvatski sud. Kad bi to napravio okrivljenik u predmetu, bio bi kažnjen", kazao je Turudić.

Novo ročište zakazano je za 26. ožujka.

Je li na pomolu novi pravosudni skandal?

Podsjetimo, u ponedjeljak je sudac Turudić po drugi put odbio nagodbu Uskoka i velikogoričkog tajkuna Željka Žužića koji je trebao biti svjedok pokajnik. Turudić je nagodbu odbio unatoč stavu Vrhovnog suda da sudac pojedinac na pripremnom ročištu nema ovlasti za takvo postupnje, ako prethodno nije došlo do konkretnih povreda zakona.

Tužitelji Uskoka napustili su sudnicu. Naime, Uskok je tražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća Ivana Turudića, koji je zatim, budući da je predsjednik suda, sam odlučio da se neće izuzeti iz slučaja.

"S obzirom na to da ne možemo prihvatiti da sudac sam odlučuje o svom izuzeću u konkretnom primjeru, smatrali smo da nisu zadovoljeni uvjeti za nastavak pripremnog ročišta te smo napustili sjednicu", obrazložio je odluku Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljice Uskoka.

Za Turudića pak u cijeloj situaciji nema ničeg spornog. Najavio je kako će na današnjem pripremnom ročištu, koje je zakazano za devet sati, svi biti upoznati s daljnjih postupanjem, a moguće nepojavljivanje tužiteljstva komentirao je riječima: "Njihov problem".

Ako se predstavnici tužiteljstva ne pojave, moglo bi doći do obustave procesa, što bi pak moglo izazvati novi pravosudni skandal.