Obavijesti Video Pretražite Navigacija
skidanje tornja s katedrale

Provjerili smo kad će započeti operacija kakvu svijet nije vidio: "Mi svoje odrađujemo, ali jedino On zna"

Ivan Hren i Ivan Čorkalo - 1
Ivan Hren i Ivan Čorkalo - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Čorkalo - 1 Ivan Čorkalo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Hren i Ivan Čorkalo - 1 Ivan Hren i Ivan Čorkalo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Čorkalo - 2 Ivan Čorkalo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Radovi na zagrebačkoj katedrali - 2 Radovi na zagrebačkoj katedrali - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Radovi na zagrebačkoj katedrali - 1 Galerija 1/9 >>
Traju posljedne pripreme za ukljanjanje potresom oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

Simbol grada Zagreba i katoličke vjere u Hrvata uskoro ostaje i bez dijela sjevernog tornja. Oko katedrale postavljena je mega dizalica koja će u komadu nastojati skinuti napukli toranj.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Obnova od potresa - 4 Tri godine od potresa Ekipa Dnevnika Nove TV na vrhu zagrebačke katedrale: "Riječ je o staroj građevini, tu se skrivaju brojne stare pukotine"

Do uklanjanja tornja ne bi trebalo doći prije četvrtka u 13 sati. Čekaju se povoljni vremenski uvjeti, odnosno prestanak vjetra.

Riječ je o zahtjevnom poslu i sve se mora raditi sporo. Pri samom vrhu postavljena je opna, odnosno zavoj i zadaća mu je da pridrži toranj kada će doći do eksplozije. Dizalica će ga uhvatiti i spustiti na zemlju. 

Od ranog jutra ovdje se nalaze 4 alpinista i statičari. Alpinisti će unutar katedrale probiti klinove prema van. Dok god bude vjetra, uklanjanje tornja se neće moći dogoditi, a mjeri se svaki nalet vjetra. Tako da sutra prije 13 sati ne bi trebalo doći do uklanjanja tornja. 

Monsinjor Ivan Hren, prvostolni kaptol zagrebački ne zna kada će uklanjanje tornja točno početi. Kaže da to jedino dragi Bog zna.

"Mi svoje odrađujemo, molimo ga, ali on jedino zna", kaže. 

"Puno toga se danas radilo. Mi smo iznutra učvršćivali toranj. Dizalica mora dignuti između 25 i 30 tona.

Učvrstili smo ga sa hrastovim gredama i danas smo ga zamotali s mrežom da ne padaju sitni komadići. Sutra ćemo još sve prekontrolirati, sutra u 7.30 ide još pregled inžinjera i statičara, ali nama je sigurnosni faktor najvažniji i kako svesti rizik od stradavanja na najmanju moguću mjeru. 

U operaciju smo uključili sve institucije, jer se radi o preozbiljnom zadatku. Vojska će napraviti jedan široki sigurnosni radijus oko katedrale od 120 metara kako bi zaštitili građane. 

Tko to zna? Šta ako ih još nešto strese?

Zato pozivam sve da ostanu doma. Nek upru pogled gore i otvore srce prema Gazdi i mole da sve dobro uspije i da ga spustimo dolje", zaključno je rekao monsinjor. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene