Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Nakon 46 dana

Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Aktualno Galerija Ndola, suđenje - 15 Ndola, suđenje - 15 Foto: Marko Miscevic / CROPIX Danka Derifaj, reporterka Provjerenoga Danka Derifaj, reporterka Provjerenoga Foto: DNEVNIK.hr Ročište u Zambiji - 5 Ročište u Zambiji - 5 Foto: DNEVNIK.HR Ročište u Zambiji - 1 Ročište u Zambiji - 1 Foto: DNEVNIK.HR +30 Ročište u Zambiji - 5 Galerija 1/35 >>
Osmero Hrvata kojima se u Zambiji sudi zbog sumnje da su trgovali djecom pušteno je iz pritvora. Svoju će nevinosti dokazivati sa slobode, nakon što su platili jamčevinu, predali putovnice, našli 16 Zambijaca koji će jamčiti za njih te riješili privremeni boravak. Zemlju ne smiju napuštati.

 

  • Nakon 46 dana zatvora Hrvati otišli na privatni smještaj, sami platili troškove
  • Hrvati od suda dobili identifikacijske iskaznice za kretanje
  • Osmero Hrvata pušteno je iz pritvora
  • Odgođeno je ročište osumnjičenim Hrvatima u Zambiji zbog odsutnosti suca
  • Nova ročišta zakazana su za 6. i 10. veljače
  • Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga
  • Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, oni krivnju negiraju

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

19:15 Reporterka Provjerenog Danka Derifaj objasnila je za Dnevnik Nove TV kakva je sada procedura za Hrvate i gdje će biti smješteni te kako će plaćati troškove. 

"Nakon 46 dana zatvora oni su danas otišli na privatni smještaj koji im je osigurao njihov odvjetnik. Morali su ostaviti putovnice u sudu, dobili su identifikacijske iskaznice koje vrijede isključivo u gradu Ndoli i ne po ostalom dijelu Zambije, ne smiju napuštati grad", kazala je Derifaj i dodala da se moraju redovito javljati policiji te se moraju 6. veljače pojaviti na prvom sljedećem ročištu, kada će tužiteljstvo izvesti svoje svjedoke.

"Sve troškove koji ih čekaju za vrijeme njihova boravka ovdje tijekom sljedeća tri mjeseca, na koliko im je odobrena viza, snose sami uz pomoć svojih obitelji. Ako se proces produži na više od tri mjeseca, oni će ponovno morati platiti boravišnu pristojbu", izvijestila je iz Ndole Danka Derifaj.    

19:10 Izlazak Hrvata iz pritvora potvrdio je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

"Ova četiri para uspjela su regulirati boravak, upisana su u registar, dobila su odgovarajuće dokumente i smjestili su se tamo gdje im najviše odgovara i gdje će sami snositi troškove. Bili su u pratnji našeg konzula. Sve je kako smo i očekivali u smislu pružanja konzularne zaštite", komentirao je Grlić Radman ulogu države u ovom procesu.

19:06 Preliminarne istrage pokazale su da dokumenti koji su izdani u Demokratskoj Republici Kongo, prije svega sudske presude nisu vjerodostojne, rekao je hrvatski konzul Dario Klasić.

Ročište u Zambiji - 3 Ročište u Zambiji - 2 (Foto: DNEVNIK.HR)

"Tijekom ovog postupka treba se potvrditi jesu li uistinu dokumenti koji su izdani u DR Kongu falsificirani, a to je sada na državnom odvjetništvu. Znači, nitko ne zna koje će dokazne prijedloge izvesti na sljedećim raspravama, odnosno na sljedećim ročištima", rekao je Klasić. 

17:01 Sada kada su na slobodi, kamo će Hrvati ići, gdje će se smjestiti i tko plaća sve troškove njihove obrane u Zambiji, za Dnevnik Nove TV doznaje reporterka Danka Derifaj.

"Dobili smo upravo službenu potvrdu hrvatskog veleposlanstva da je osmero hrvatskih državljana napustilo zatvor u kojem je provelo 46 dana. Dobili su osobne identifikacijske iskaznice kojima će se služiti za kretanje po gradu i uputili su se u privatni smještaj koji su im osigurali njihovi odvjetnici, a troškove, kao i sve druge troškove dosad, snose oni sami i njihove obitelji", potvrdila je Derifaj. 

17:00 Osmero Hrvata uhićenih u Zambiji pušteno je da se brane sa slobode. Ispunili su uvjete koje je od njih tražio sud i imigracijska služba, a jedan od njih je da ne smiju napuštati Zambiju dok traje postupak.

Jutros je na sudu došlo do odgode ročišta, a nova su zakazana za 6. i 10. veljače zbog odsutnosti suca koji vodi postupak. Uz Hrvate je u sudnici bio je i Dario Klasić iz hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji. Tvrdi i da djeca oduzeta uhićenim Hrvatima nisu u sirotištu, nego ih čuva policija u posebnom objektu, smatraju ih žrtvama.

Ročište u Zambiji - 3 Ročište u Zambiji - 4 (Foto: DNEVNIK.HR)

"Tijekom ovog postupka treba se potvrditi jesu li uistinu dokumenti koji su izdani u DR Kongu falsificirani, a to je sad na državnom odvjetništvu. Znači, nitko ne zna koje će dokazne prijedloge izvesti na sljedećim raspravama, odnosno na sljedećim ročištima", rekao je Klasić.

16:20 Kako doznajemo od reporterke Derifaj, u tijeku je tiskanje identifikacijskih boravišnih isprava za osmero Hrvata, koje će im omogućiti kretanje, ali zemlju neće smjeti napuštati sve dok traje suđenje te će se redovito morati javljati vlastima. Nisu još "službeno" izašli na slobodu. 

Ročište u Zambiji - 3 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 65 (Foto: Cropix)

15:33 Četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom u Zambiji puštena su iz pritvora i na suđenju će se braniti sa slobode.

Nadležni sud ustvrdio je da su reguliranjem privremenog boravka u zemlji ispunjeni uvjeti za puštanja iz pritvora, potvrđeno je Hini iz hrvatskih diplomatskih izvora.

"Uvjeti koje je nadležni sud naložio su ispunjeni. Privremeni boravak u Republici Zambiji je reguliran (odobren)", kazao je Hinin izvor. "Izašli su".

15:04 Neslužbeno se doznaje da će osmero Hrvata danas biti pušteno iz pritvora.

Ročište u Zambiji - 3 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 25 (Foto: Cropix)

9:55 Nakon odgode ročišta kratku izjavu dao je Dario Klasić, konzul iz Pretorije. "Sudsko ročište odgođeno je zbog odsutnosti suca. Kolike su šanse da Hrvati izađu danas? Na posljednjem ročištu upoznati ste da je sud naložio četiri uvjeta za izlazak iz pritvora uhićenih. Samo ispunjavanje uvjeta se odužilo. Sva četiri uvjeta ispunjena su u petak poslijepodne. Tada je sud izdao rješenje, odnosno odluku kojom se dopušta da se brane sa slobode. Ta se odluka sada mora dostaviti u službu nadležnu za imigraciju. To je dostavljeno već danas ujutro. Ta odluka je podloga, preduvjet da bi oni mogli regulirati boravište.

Očekujemo da će se tijekom današnjeg dana postupati po tom zahtjevu. Bojim se da je nezahvalno davati bilo kakvo mišljenje, hoće li oni biti danas pušteni da se brane sa slobode, ili će to biti sutra, ili će to potrajati još koji dan", rekao je Klasić u izjavi za novinare u Zambiji nakon ročišta. 

Govorio je i o stanju u zatvoru. "Stanje u zatvoru je ispod bilo kakvog standarda koji mi u Europi možemo zamisliti. Zambija nema posebni infrastrukturni objekt za prihvat stranaca. Hrvatski državljani bili su smješteni u pritvornoj jedinici. Muškarci su od početka bili odvojeni od žena, ali tijekom dana mogli su se nakratko susresti, ograničeno na 15 do 20-ak minuta. Oni nisu u ćelijama", rekao je i dodao da su zatvori prenapučeni i da ima više zatvorenika nego što objekt ima kapaciteta. 

"Nije uobičajeno da su pritvorenici, tj. oni koji čekaju suđenje, zajedno s osuđenicima", kazao je. 

Ročište u Zambiji - 3 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 46 (Foto: Cropix)

O mogućem zahtjevu za izručenje Hrvatima Hrvatskoj, pa da im se sudi u našoj zemlji, kaže: "Postoje mogućnosti neću reći izručenja, već ustupanja i preuzimanja kaznenog postupka, no u ovom trenutku ne možemo o tome govoriti u ovom stadiju postupka. Da bi do takvog nečega došlo, treba biti ispunjen čitav niz uvjeta. Moje je mišljenje da se to ne može dogoditi na prijedlog Hrvatske, već bi to trebala predložiti Zambija. Samo ustupanje vrlo je kompleksno. Svjesni ste da se ovdje primjenjuje anglosasko pravo, da to u njihovu pravnom sustavu nije uobičajeno."

Kazao je i da je naše Ministarstvo vanjskih poslova napravilo sve što je u njegovoj mogućnosti. Kaže i da se ne smiju miješati u pravni postupak države Zambije. 

 

 

 

"Financijske troškove snose obitelji osumnjičenih", otkrio je. Kaže i da od samih početaka prati svaki korak zambijskih vlasti te da je i u kontaktu s vlastima u Kongu. 

"Dosadašnje postupanje zambijskih vlasti bilo je u okvirima i ovlastima koje im dodjeljuje zakon protiv trgovanja ljudima".

Ročište u Zambiji - 3 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 29 (Foto: Cropix)

"Djecu nismo uspjeli posjetiti. Imamo pouzdanu informaciju gdje se djeca nalaze. Ona nisu u sirotištu, već ih čuva policija u posebnom objektu, oni se smatraju žrtvama. Nemamo pouzdanih saznanja o dokumentima, pouzdanosti dokumenata u Kongu. Preliminarne istrage pokazale su da dokumenti iz Konga, sudske presude, nisu vjerodostojne. Treba se potvrditi jesu li dokumenti izdani u Kongu vjerodostojni", rekao je. 

9:22 Stigao je autobus za osumnjičene Hrvate koji će ih odvesti u natrag u pritvor, javila je iz Zambije reporterka Provjerenog Danka Derifaj. 

9:02 Reporterka Provjerenog Danka Derifaj kratko je porazgovarala s osumnjičenim Hrvatima, koji su joj rekli da su dobro. "Osumnjičene Hrvate premjestili su u malu prostoriju, pokrajnju ćeliju dok čekaju prijevoz jer sud mora nastaviti s radom", javila je Derifaj. Osumnjičeni Hrvati mogli bi danas izaći iz pritvora. Na današnjem ročištu bila je sutkinja Felistus Kantumoya. 

Ročište u Zambiji - 3 Ročište u Zambiji - 3 (Foto: DNEVNIK.HR)

8:28 "Ročište je gotovo. Novo ročište zakazano je za 6. i 10. veljače", javila je reporterka Provjerenog Danka Derifaj. Kako se neslužbeno doznaje, moguće je da će uhićeni Hrvati danas na slobodu. Današnje ročište trajalo je svega nekoliko minuta. 

8:20 Počelo je ročište. U sudnici su uhićeni Hrvati, njihov odvjetnik po službenoj dužnosti, ali i Dario Klasić, konzul iz Pretorije. 

Ročište u Zambiji - 3 Ročište u Zambiji (Foto: DNEVNIK.HR)

8:03 Prema nekim nagađanjima, ročište bi moglo biti odgođeno. Tužiteljstvo ima vremena do srijede iznositi dokaze. 

8:02 Na Sud je stigao i Kevin Silwimba, odvjetnik po službenoj dužnosti uhićenih Hrvata. 

8:00 Na sud su posebno doveli uhićene muškarce, a potom i žene, a dočekao ih je konzul iz Pretorije Dario Klasić.

Ročište u Zambiji - 3 Ndola, suđenje - 16 (Foto: Marko Miscevic / CROPIX)

7:30 Dario Klasić, službeni predstavnik Hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji, koji je doputovao u Ndolu, stigao je na ročište na Sud u Ndoli, javila je reporterka Provjerenog Danka Derifaj. 

Ročište u Zambiji - 3 Ndola, suđenje - 10 (Foto: Marko Miscevic / CROPIX)

7:10 Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju.

Sud u Ndoli, trećem najvećem gradu afričke države koja broji oko 19,5 milijuna ljudi, u dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Jedini uvjet koji im je još preostao je regulacija boravišta.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

7:00 Za danas je najavljeno ročište osumnjičenim Hrvatima u Zambiji. 

"Sa sigurnošću znamo da će tužiteljstvo u ponedjeljak pred sud izvesti šest svjedoka, od kojih je jedna majka jednog od djeteta iz Konga", izvijestila je u nedjelju iz Zambije Danka Derifaj, reporterka Provjerenog.

Razgovarala je i s Dariom Klasićem, službenim predstavnikom Hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji, koji je doputovao u Ndolu.

"Rekao je kako će najvjerojatnije ročište sutra biti odgođeno. Nismo sigurni iz kojeg razloga, međutim sud je dao tužiteljstvu rok do 25. siječnja, dakle do srijede, da ispita sve svoje svjedoke", rekla je. Klasić je za Novu TV rekao kako tužiteljstvo zna da se radi o krivotvorenim dokumentima o usvajanju i da će u tom smjeru ići njihovo dokazivanje.

"Nije mi rekao što hrvatske vlasti poduzimaju u vezi s tim, s obzirom na to da se radi o dokumentima koji su izdali hrvatski sudovi", javila je Derifaj u nedjelju. 

"Mi ćemo u ponedjeljak biti na Općinskom kaznenom sudu i vidjeti što se zapravo događa. Suđenje se odvija na engleskom jeziku zato što osmero optuženih Hrvata nije tražilo ovlaštenog sudskog tumača s engleskog na hrvatski jezik jer u Zambiji takve osobe nema. Kada bi je sud išao tražiti, to bi otegnulo postupak, što njima nije u interesu, tako da će suđenje biti teško pratiti", rekla je Danka Derifaj dan prije ročišta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene