Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DETALJI SUTRAŠNJEG ROČIŠTA

Tužiteljstvo pozvalo šest svjedoka, među njima i majku jednog od djeteta iz Konga

Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 2 Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 4 Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 3 Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Danka Derifaj, reporterka Provjerenoga Danka Derifaj, reporterka Provjerenoga Foto: DNEVNIK.hr +0 Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 1 Galerija 1/5 >>
Pravni rasplet u Zambiji u gradu Ndoli gdje su prije više od mjesec dana uhićeni Hrvati prati reporterka Provjerenog Danka Derifaj. Za Dnevnik Nove TV otkriva što će se događati u ponedjeljak na ročištu.

"Ono što sa sigurnošću znamo jest da će tužiteljstvo u ponedjeljak pred sud izvesti šest svjedoka od kojih je jedna majka jednog od djeteta iz Konga", izvijestila je Danka Derifaj.

Razgovarala je i s Dariom Klasićem službenim predstavnikom Hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji koji je doputovao u Ndolu.

"Rekao je kako će najvjerojatnije ročište sutra biti odgođeno. Nismo sigurni iz kojeg razloga, međutim, sud je dao tužiteljstvu rok do 25.1., dakle do srijede, da ispita sve svoje svjedoke", rekla je.

Klasić je za Novu TV rekao kako tužiteljstvo zna da se radi o krivotvorenim dokumentima o usvajanju i da će u tom smjeru ići njihovo dokazivanje.

"Nije mi rekao što hrvatske vlasti po tom pitanju poduzimaju s obzirom da se radi o dokumentima koji su izdali hrvatski sudovi."

Pročitajte i ovo Danka Derifaj SLUČAJ ZAMBIJA Reporterka Provjerenog doznaje nove detalje o uhićenim Hrvatima: Počinje novo ročište

Iz izvora bliskih odvjetniku osmerke doznajemo da je procedura o produljenju boravišne dozvole konačno odobrena, ispunjeni su svi uvjeti jamčevine, te bi mogli biti pušteni da se na sljedećem ročištu brane sa slobode nakon što su 45 dana proveli u zatvoru.

"Kolegica, lokalna novinarka, je rekla kako to nije u skladu s ljudskim pravima kako su opisana u zambijskom zakonu."

Hrvatska ima svog predstavnika koji prati sve što se događa, a našoj reporterki je otkrio kako je upoznat s cijelom situacijom, ali se ne želi uplitati u sudski postupak, već pruža konzularnu pomoć.

Pročitajte i ovo Traje istraga o posvojenjima - 2 PROVODE SE IZVIDI Trećina sudskih odluka o posvojenju iz Konga donesena u Zlataru: "Nije postojao nadzor ni sve ostale mjere koje je država trebala provoditi"

"Mi ćemo sutra u 9 sati biti na Općinskom kaznenom sudu i vidjeti što se zapravo događa. Suđenje se odvija na engleskom jeziku zato što osmero optuženih Hrvata nije tražilo ovlaštenog sudskog tumača s engleskog na hrvatski jezik jer u Zambiji takve osobe nema. Kada bi je sud išao tražiti to bi otegnulo postupak što njima nije u interesu tako da će suđenje biti teško pratiti“, rekla je Danka Derifaj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene