Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KAKO GA ZAŠTITITI?

Nestabilno vrijeme prijeti jednoj od slavonskih delicija: "Proizvodnja je postala znanost"

Aktualno Galerija Slavonske delicije - 6 Slavonske delicije - 6 Foto: DNEVNIK.hr Kulen: Ilustracija - 5 Kulen: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Kulen: Ilustracija - 4 Kulen: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Kulen: Ilustracija - 3 Kulen: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kulen: Ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Zimske temperature ove se godine u Hrvatskoj kreću od minus 10 do plus 14 stupnjeva. U Dalmaciji se već sada bacaju pršuti koji nisu uspjeli. Čeka li i kulen u Slavoniji ista sudbina i kako ga zaštititi?

Kobasica, kulen, kulenova seka, šunka. Nisu to samo suhomesnati proizvodi. Takve okuse nije nimalo lagano stvoriti jer proizvodnja je doslovce – mala znanost.

Nestabilna zima itekako utječe na zrenje mesa. Prvo je bila topla pa onda hladna. Kako kulen ne bi propao, Slavonci su mahom u svoje zrione i pušnice ugradili mehanizaciju za kontrolirane uvjete. Jer temperatura se do Uskrsa ne smije podignuti iznad 15 Celzijevih stupnjeva.

"Nasreću, imam nekakve poluautomatske uvjete gdje kontroliram 14 posto stupnjeva temperature, a 75 posto vlage. To je optimalno. To postižem s jednim ovlaživačem i izoliranom komorom. I tu uspijem zadržati te uvjete koji trebaju da bi kulen zrio", pojasnio je Zvonko Barić.

Ulaganja su velika, ali rezultat je bogatstvo okusa, jer u ovakvim zrionama pojavio se dobrodošao gost koji znači da je kulen – prvoklasni. Klima se mijenja, vremena se mijenjaju. Ni čvarak nije više što je bio prije. Danas stoji oko 20 eura po kilogramu.

Pročitajte i ovo Svinjokolja: Ilustracija - 3 VELIKI PROBLEMI Jedan kilogram tradicionalne baranjske i slavonske delicije mogao bi većini isprazniti džepove: "Trebao bi biti i više"

"Svinje više nemaju određenu masnoću kao nekad što je bilo. Premesnate su, nema masnoće. U moje vrijeme djetinjstva i mladosti, sjećam se, po selu se uvijek pitalo: Koliko ste natopili masti? To je bio status bogatstva", rekao je Marin Skelac u Dnevniku Nove TV.

A, pogotovo danas, zdravlje je pravo i jedino bogatstvo. Ali samo ako normativ prepisuju – Slavonci.

Pročitajte i ovo Slavonske delicije - 6 Dogodine druga priča Hoće li poskupjeti slavonske delicije od kojih rastu zazubice? "Nismo trgovci bez srca i duše, ali troškovi proizvodnje su strašni"

"Ono što je zbunjujuće u Dalmatinskim restoranima, kad dobijete kulen, kulenovu seku, dobijete ju jako tanko narezanu, a mi u Slavoniji ipak volimo da se to reže na prst debelo, ili pet milimetara", zaključio je reporter Dnevnika Tin Kovačić koji se i sam okušao u rezanju kulena, a pala je i šala.

"Znači, ako mi propadne novinarski posao, našao sam novu karijeru?", pitao je Kovačić Barića. "Bit ćete kod mene zaposleni samo za rezanje", šaljivo mu je uzvratio Barić.

Cijeli prilog o kulenu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene