Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječki carinici ovih su dana ostali nemalo iznenađeni prilikom pregleda jednog kontejnera iz Kine čije je odredište bila Republika Srbija.


Kako popratna dokumentacija kontejnera iz Kine nije bila odgovarajuća, carinici su otvorili pošiljku. I unutra pronašli pseće štavljene kože te vakumirana guščja i pačja jaja. 'Našli smo jaja nepoznatih ptica, štavljene kože, osim toga i pribor za dentalnu medicinu, laserski epilator', rekao je Andrej Franulović, pomoćnik pročelnika carinarnice Rijeka.

Vezani članci Slika nije dostupna Slobodan Tešić: Blage veze nemam ni sa kakvim raketama Slika nije dostupna VIDEO Krijumčari 'švercali' TONU I POL krzna vukova!

Jaja su predana veterinarima na provjeru koji su utvrdili da je riječ o pačjim i guščjim jajima koja se ne smiju uvoziti u Europu.

'Zbog ptičje gripe ova roba ne bi ušla čak i da je prati obavezni veterinarski certifikat', rekla je veterinarka Eli Boljat.

Ulaz u EU: Evo kako ilegalci pokušavaju ući u Hrvatsku

Tisuće kontejnera mjesečno prođe kroz riječku luku. Stoga carinike više ne čude zapljene lažnih ili pravih cigareta ili falsificirane brandirane robe. No, ova ih je zapljena ipak iznenadila.

'Još nismo imali jaja ptica koja dolaze iz Kine, to nam je sada prvi takav slučaj', rekao je Franulović. Veterinare je zaprepastio drugi dio zapljene. Dvije štavljene kože domaćih životinja. Sumnja se na kožu psa. A pseće kože u posljednje su vrijeme na cijeni.

'Sve više je u modi nošenje odjevnih predmeta, kaputa koji su izrađeni od kože kućnih ljubimaca odnosno pasa', kaže dr. Boljat. Kože kao i jaja bit će uništeni u spalionici zbog opasnosti od zaraze. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook