Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uskok sumnja da su okrivljeni carinici i policajka u travnju i svibnju 2015. u više navrata, na graničnim prijelazima između Hrvatske i BiH počinili više kaznenih djela.


Uskok je pokrenuo istragu protiv petoro carinika, jedne policajke i dvojice građana zbog raznih zlouporaba položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem i poticanja na te nezakonitosti.

Vezani članci Andrija Jarak Analiza potencijalne nove afere u zdravstvu: "Ključno pitanje - vrijedi li taj posao 1,1 milijuna kuna?" No to nije jedini problem Ministarstva Lijekovi, ilustracija USKOK podigao optužnicu protiv liječnika: Za 3500 kuna mita pacijentima propisivao lijekove tvrtke drugookrivljenog

Istraga je pokrenuta temeljem kaznene prijave sisačko-moslavačke policije, a Uskok sumnja da su okrivljeni carinici i policajka u travnju i svibnju 2015. u više navrata, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine počinili više kaznenih djela.

Jedan carinski službenik omogućio građaninu da bez carinskog nadzora i plaćanja carinskih davanja i PDV-a iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku uveze robu čime mu je na štetu državnog proračuna pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje 2200 kuna.

Rastrojeni Estonac htio carinika probosti vilama, istjerali ga suzavcem!

Drugi carinski službenik je od suokrivljenog carinskog službenika zatražio da preko granice propusti autobus bez provođenja carinskog nadzora i naplate carinskih davanja čime su tvrtki koja je vlasnica autobusa na štetu proračuna navodno omogućili izbjegavanje plaćanja carinskih davanja i PDV-a od najmanje 2100 kuna, navodi Uskok.

Još jedan carinski službenik koji se našao pod istragom zatražio je pak od policijske službenice da u putne isprave dvoje stranih državljana stavi ulazni i izlazni pečat, na što je pristala, iako je znala da se te osobe neće pojaviti na graničnom prijelazu, zatraživši od suokrivljenog određenu novčanu naknadu.

SRPSKI CARINICI OSTALI BEZ TEKSTA Mrtvu majku pokušao prošvercati preko granice

Nakon što je strancima omogućila neistiniti prikaz boravka na hrvatskom teritoriju, putovnice je predala suokrivljeniku od kojeg je potom primila traženu novčanu nagradu. Jedna carinska službenica prema sumnjama Uskoka je više šteka cigareta koje je u više navrata kupila u Bosni i Hercegovini radi daljnje prodaje u Hrvatskoj pohranila u carinskom uredu, a zatim ih je službenim vozilom prevezla do mjesta prebivališta.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Prema priopćenju sisačko-moslavačke policija carinici i policajka bili su raspoređeni na graničnim prijelazima u Dvoru, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu. Policija navodi da je jednog carinika prijavila i zbog nezakonitog posjedovanja oružja jer je u pretrazi njegova doma u Kutini pronašla dvije puške i kuburu koje je nezakonito posjedovao. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook