Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz Hrvatske komore dentalne medicine kažu kako je moguće da će metoda poticanja matičnih stanica u dogledno vrijeme biti u primjeni.


Tim znanstvenika sa Sveučilišta King u Londonu nedavno je pokazao da kemikalija može potaknuti matične stanice u zubnoj pulpi na taj način da one izliječe sitne rupe u zubima miševa. Naziv lijeka koji su napravili je Tideglusib.

Vezani članci Slika nije dostupna Moraš ga voljeti i kada ti zube vadi: Raspjevani stomatolog osvojio novom hitom Slika nije dostupna Ne dozvolite da vas stomatolozi varaju

Lijek su primijenili tako da su biorazgradivu spužvicu namočili u spomenuti lijek te je onda gurnuli u oštećenje na zubu, odnosno rupu. U studiji koja je objavljena u znanstvenom časopisu Science Reports, navedeno je da je ta metoda liječenja zuba dovela do "potpunog i efektivnog prirodnog oporavka".

Što o navedenoj metodi misle hrvatski stomatolozi te hoće li bušilice i strah od posjeta zubaru uskoro otići u povijest upitali smo Hrvoja Pezu, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine.

"Ovakvo liječenje karijesa predstavlja jedno od niza znanstvenih istraživanja i studija koje se trenutno provode u svijetu u terapiji karijesa, kao jednom od najraširenijih bolesti kod čovjeka. Potencijal matičnih stanica se danas sve više i više otkriva, tako da danas imamo već banke matičnih stanica, a kao jedan od izvora navode se i stanice iz pulpe zuba. Naravno, još uvijek je u fazi istraživanja daljnja primjena dobivenih stanica", kaže Hrvoje Pezo, specijalist stomatološke protetike.

Iz komore poručuju kako u skoroj budućnosti očekuju pojavu lijekova i terapijskih postupaka koji bi se mogli efikasnije primijeniti u suzbijanju i liječenju bolesti zubnog karijesa.

"Moguće je da će i ova metoda poticanja matičnih stanica biti u kliničkoj primjeni u dogledno vrijeme. No naravno, to su sve metode liječenja dok je najbolja metoda borbe sa zubnim karijesom preventiva to jest redovito održavanje oralne higijene i kontrolnih pregleda kod doktora dentalne medicine. Jer karijes je bolest koja se može vrlo jednostavno spriječiti", poručuju iz Komoere.