Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Tko vas je stvorio?''

Žestoka sjednica u Saboru: Raspudić udaljen sa sjednice, zaiskrilo između Reinera i Grbina koji mu je poklonio Poslovnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici raspravili su u srijedu prijedlog izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima se propisuju kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, dok oporbeni zastupnici smatraju da predložene mjere neće dati rezultata.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner (klub HDZ-a) istaknuo je kako se sankcije uvode zbog neodgovornih pojedinaca koji ugrožavaju zdravlje ljudi. Cilj je zaštititi zdravlje i živote ljudi i mjere su u skladu s trenutkom, traju koliko je nužno, a prava i slobode građana ograničeni su na najnužniju mjeru, izjavio je Reiner.

Ustvrdio je kako je zdravstveni sustav pripremljen za drugi val epidemije. Podsjetio je kako su neki govorili kako je koronavirus kao karijes, no da vidimo da se radi o vrlo opasnom virusu koji ubija ljude, a neki su, nažalost, zbog njega podigli i ruku na sebe, rekao je Reiner.

Orešković: Korona je zajednički problem

Dalija Orešković (Centar) smatra kako predložene mjere ne mogu vratiti izgubljeno povjerenje građana, već da će izazvati neposluh.

Treba obnoviti međusobno povjerenje oporbe i vladajućih jer je koronavirus zajednički problem, ustvrdila je Orešković.

Pritom je pozvala na osnivanje novog stožera nacionalnog jedinstva koji će zamijeniti postojeći koji, kako je rekla, više ničime ne može vratiti povjerenje i izvući nas iz krize kojoj se ne nazire kraj.

Ustvrdila je kako je sustav obrane protiv koronavirusa pao zbog dvostrukih standarda, kriterija i mjerila.

Mrak-Taritaš: Ograničavaju se ljudska prava

Anka Mrak-Taritaš (Glas) smatra kako se uvođenjem mjera ograničavaju ljudska prava te da je za to potrebna šira podrška. Upozorila je kako se nalazimo u okolnostima kada je širenje epidemije izašlo izvan kontrole.

Uvođenjem kažnjavanja ulazimo u sivu zonu, ocijenila je Mrak-Taritaš i pozvala na poštivanje Ustava. Po njezinoj ocjeni, promjeni zakona pristupilo se ishitreno, a ne sustavno i razumno i dobili smo - "vikend zakon".

Milan Vrkljan (Klub Domovinski pokret) ustvrdio je kako imamo stručno i financijski devastirani sustav te pozvao na raspuštanje postojećeg stožera i formiranje novog, a dok se to ne dogodi, ustvrdio je, premijer preuzima odgovornost ministra, stožera i ravnatelja HZJZ-a.

Upozorio je kako Hrvatskoj za nekoliko mjeseci prijeti financijski kolaps.

Bulj pitao Grbu Bujević o maskama

Miro Bulj (Most) upitao je HDZ-ovu zastupnicu, nekadašnju članicu Stožera civilne zaštite Maju Grbu Bujević, zašto je ranije govorila da zaštitne maske nije potrebno nositi jer ne štite od virusa, dok se sada moraju obvezno nositi, što je kontradiktorno.

Grba Bujević odgovorila je kako je to bilo tako u travnju kada nije bilo lokalne transmisije virusa, a sada ona postoji.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) najavila je kako će dati povjerenje zakonskom prijedlogu ako će se jednom mjesečno Saboru podnositi izvješće o učincima epidemioloških mjera.

Nino Raspudić udaljen sa sjednice

Nino Raspudić (Klub Mosta) ocijenio je kako se stvari rješavaju retroaktivno, a da su mjere koje se donose kontradiktorne i arbitrarne jer ne vrijedi za sve isto.

Reagirao je na istup HDZ-ovog Ivana Ćelića koji je  njegovu suprugu Mariju Selak Raspudić pitao tko ju je stvorio, njezin suprug ili TV emisija Peti dan. Zaradio je tri opomene, uključujući i oduzimanje prava na riječ te udaljenje sa sjednice.

Grbin Reineru poklonio Poslovnik

Peđa Grbin (Klub SDP-a) Reinerovo vođenje sjednice ocijenio je sramotnim i skandaloznim, a Reiner mu je uzvratio kako ga njegovo mišljenje ne zanima.

Grbin je rekao kako ne može podržati nasilničko vođenje sjednice te pritom poklonio Reineru Poslovnik o radu Sabora, na što je Reiner također uzvratio poklonom darovavši Grbinu primjerak Ustava RH.

Grbin je upozorio kako je Hrvatska druga u Europi po dnevnom prosjeku novozaraženih.

"Suočeni smo s opasnom bolesti protiv koje se treba odgovorno boriti, a građane uvjeriti da je to za njihovo dobro, a ne kršenje slobode", poručio je Grbin.

Prigovorio i Berošu

Ocijenio je kako se Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju jer ne možemo hodati ulicom bez maske na licu, ne možemo u ugostiteljske objekte, ne možemo pozvati kući veći broj prijatelja niti prijeći državnu granicu bez testiranja, a premijer vodi sjednicu Vlade iz potkrovlja.

Ovo je prirodna nepogoda i u takvim uvjetima pojedina se prava mogu ograničiti, ali u Saboru, dvotrećinskom većinom, rekao je Grbin te apostrofirao da neće moći podržati zakonske izmjene jer su predložene mjere preskromne.

Prigovorio je i ministru zdravstva Berošu što je pozvao građane da prijavljuju susjede koji imaju tulume.

Tomašević: Odluke se donosile od danas do sutra

Željko Lenart (Klub HSS-HSU) ocijenio je kako se zakazalo s mjerama i da je sada zavladala panika, što se vidi po rezultatima u borbi protiv epidemije.

Izrazio je sumnju da će se kaznama nešto postići ustvrdivši kako Stožer i Vlada ne upravljaju pandemijom.

Tomislav Tomašević (Klub zeleno lijevog bloka) smatra kako se ova rasprava trebala voditi ranije, podsjetivši kako su postojala predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na koja su upozoravali.

Ustvrdio je i kako se odluke donosile od danas do sutra, a s obzirom na partikularne interese HDZ-a.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković BURNA SJEDNICA Zbrka u Saboru: Jandroković prekinuo sjednicu zbog nejasnoća oko samoizolacije Dalije Orešković

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić RASPRAVA U SABORU Beroš branio uvođenje kazni zbog kršenja mjera, Selak Raspudić oplela po Jandrokoviću: "Upitala bih ga može li pogledati u oči Sanadera koji ga je stvorio, Karamarka, Kosor?

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) također je rekla kako su o širenju pandemije postojala predviđanja WHO-a i EU-a koja su se pokazala točnima.

Prema njezinim riječima, problem je preskakanje odgovornosti jer je Vlada prebacila odgovornost na građane. Pozvala je na povećanje broja testiranja i vraćanje praćenja kontakata zaraženih.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) ocijenio je kako bismo, da su predložene mjere donesene ranije, vjerojatno Božić i Novu godinu dočekali u izvjesnijoj situaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene