Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bujski srednjoškolci pobijedili 'zid srama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Zid' je pao. Može se slobodno proći kroz prolaz. Pobijedili smo.

Kad se male ruke slože sve se može, kratka je poruka bujskih srednjoškolaca nakon što su uspijeli srušiti tzv. 'zid srama'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Buje: Učenici protiv zida u školi Slika nije dostupna Ravnatelj zidom podijelio Talijane i Hrvate u srednjoj školi

Podsjetimo, revoltirani bujski gimnazijalac je u nedjelju najavio rušenje zida. U ponedjeljak, unatoč profesorskim stražama, učenici su uspjevali nogama bušiti jednu po jednu rupu. 'Mislimo da je zid jedna velika sramota koja dokazuje da u Hrvatskoj Hrvati imaju manja prava nego ostali!', pisalo je, uz ostalo, u tekstu najave rušenja.

Ravnatelj srednje talijanske škole Leonardo da Vinci u Bujama, Claudio Stocovaz danas je oko 13 sati pozvao i policiju na 'očevid zida' kojim je pregradio hodnik između talijanske škole i srednje Gospodarske škole i Srednje škole Vladimir Gortan.

'Utvrđena oštećenja na zidu nastala su uporabom nepoznatog predmeta i od nepoznatog počinitelja, potvrdila je glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić informaciju o boravku policije u talijanskoj školi. Prema njezinim riječima ravnatelj Leonarda da Vincija nije podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja čiju aktivnost je policija okvalificirala kao kazneno djelo uništavanja i oštećivanja tuđe stvari.

Zid koji dijeli tri škole popodne je oko 16 sati još uvijek odolijevao ali ga je bilo sve manje. Nepoznati počinitelji otvorili su nepoznatim predmetom nove rupe u zidu kroz koje se već sasvim normalno moglo vidjeti hodnike u talijanskoj školi.

>>Buje: Učenici protiv zida u školi

>>Ravnatelj zidom podijelio Talijane i Hrvate u srednjoj školi

O aktivnostima nepoznatih počinitelja na pregradnom zidu, učenici hrvatskih škola nisu željeli javno progovoriti. Suzdržani u davanju izjava bili su i profesori srednje škole Vladimir Gortan i Gospodarske škole ali isto tako i osnivač škole Leronardo da Vinci, Istarska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport. Dio profesora hrvatskih škola, dakako anonimno, podržava rušenje zida.

No, još uvijek nema očitovanja o događaju ni od strane Grada Buja kao ni gradonačelnice Lorelle Limoncin Toth koja je najavila pokretanje interne istrage budući se nagađa da i grad ima 'umočene' prste u slučaj 'zid srama' jer su navodno dali suglasnost ravnatelju talijanske škole za pregrađivanje hodnika zidom.

Jučer je oko 13 sati ravnatelj talijanske srednje škole zatražio intervenciju policije zbog oštećivanja zida. "Očevidom je utvrđeno kako su nepoznate osobe oštetile pregradni zid u školi čime su počinili kazneno djelo oštećenje i uništenje tuđe stvari," rekla je Nataša Rogić.

Ravnatelj talijanske škole rekao je jučer da je montažni pregradni zid podignut zato da se učenici ne bi nesmetano kretali za vrijeme nastave i ometali je te da ne bi bježali sa sata. Kazao je i da je škola 2001. uknjižena u gruntovnicu kao vlasnik te kako izgradnjom tog zida nije učinjeno ništa protuzakonito.

Vijećnici Gradskog vijeća Buja prošlog su tjedna jednoglasno zatražili da se zid sruši a ravnatelj smjeni. Najavljeno je i kako će o zidu raspravljati i ravnatelji i školski odbori svih triju škola, no, dok se oni dogovore o terminu moguće ja od zida ne ostane ni 'z'. Kada će i kako reagirati osnivač škole, Istarska županija, nije nam poznato. Ravnateljov zid, koji je odijelio hrvatske i talijanske učenike, podignut je koncem kolovoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene